Centralna banka Perua tvrdi da su kriptovalute rizične zbog visoke volatilnosti

Centralna banka Perua reagovala je na skorašnji kolaps kripto tržišta upozoravajući na visoku volatilnost digitalnih valuta na svom Tviter nalogu u petak, 16. novembra.

U svom nedavnom postu, centralna banka Perua objavila je Bloomberg grafikone o ceni bitkoina (BTC) od decembra 2017. do sredine novembra 2018. godine. Slika je propraćena sledećim saopštenjem:

"Kriptovalute nisu podržane od strane centralnih banaka i predstavljaju rizik zbog visoke volatilnosti u njihovoj ceni, slučajeva prevare i njihovim upotrebama u mogućim ilegalnim aktivnostima. Cena bitkoina je pala za 56% do oktobra 2018. godine i izgubila je dodatnih 13% u novembru."

Prema objavi Criptonoticias-a na španskom jeziku, Peru trenutno ne razvija nikakvu kripto regulativu. Međutim, u septembru 2017. godine, Nadzorni organ za bankarstvo i osiguranje (SBS) pridružio se blokčein konzorcijumu R3 kako bi sproveo istraživanje tehnologije i proučio mogućnost za njegovu implementaciju u Peruu.

Štaviše, broj kripto trgovaca u Peruu je postepeno rastao tokom čitave 2018. godine. Prema statističkim podacima sajta Coin Dance iz LocalBitcoins-a, godina je započela sa približno 17 BTC-a kojima se trgovalo nedeljno u Peruu, ali do kraja septembra taj iznos dostigao gotovo 150 BTC na nedeljnom nivou.

Količina BTC-a kojom se trgovalo nedeljno u zamenu za nacionalnu valutu, peruanski sol. Izvor: Coin Dance

Kripto tržišta su nedavno zabeležila drastičan pad od srede, 14. novembra, kada je BTC zabeležio pad ispod 5000 dolara po prvi put u 2018. godini druge velike kriptovalute, kao što je bitkoin keš (BCH), izgubile su gotovo polovinu svoje vrednosti. Danas, 20. novembra, BTC je dostigao najnižu vrednost od oktobra 2017. godine i pao na 4.237 dolara u jednom trenutku u poslednjih 24 sata.

 

Pripremio: Nikola Mosurović