Centralna banka Perua reagovala je na skorašnji kolaps kripto tržišta upozoravajući na visoku volatilnost digitalnih valuta na svom Tviter nalogu u petak, 16. novembra.

U svom nedavnom postu, centralna banka Perua objavila je Bloomberg grafikone o ceni bitkoina (BTC) od decembra 2017. do sredine novembra 2018. godine. Slika je propraćena sledećim saopštenjem:

"Kriptovalute nisu podržane od strane centralnih banaka i predstavljaju rizik zbog visoke volatilnosti u njihovoj ceni, slučajeva prevare i njihovim upotrebama u mogućim ilegalnim aktivnostima. Cena bitkoina je pala za 56% do oktobra 2018. godine i izgubila je dodatnih 13% u novembru."

Prema objavi Criptonoticias-a na španskom jeziku, Peru trenutno ne razvija nikakvu kripto regulativu. Međutim, u septembru 2017. godine, Nadzorni organ za bankarstvo i osiguranje (SBS) pridružio se blokčein konzorcijumu R3 kako bi sproveo istraživanje tehnologije i proučio mogućnost za njegovu implementaciju u Peruu.

Štaviše, broj kripto trgovaca u Peruu je postepeno rastao tokom čitave 2018. godine. Prema statističkim podacima sajta Coin Dance iz LocalBitcoins-a, godina je započela sa približno 17 BTC-a kojima se trgovalo nedeljno u Peruu, ali do kraja septembra taj iznos dostigao gotovo 150 BTC na nedeljnom nivou.

Količina BTC-a kojom se trgovalo nedeljno u zamenu za nacionalnu valutu, peruanski sol. Izvor: Coin Dance

Kripto tržišta su nedavno zabeležila drastičan pad od srede, 14. novembra, kada je BTC zabeležio pad ispod 5000 dolara po prvi put u 2018. godini druge velike kriptovalute, kao što je bitkoin keš (BCH), izgubile su gotovo polovinu svoje vrednosti. Danas, 20. novembra, BTC je dostigao najnižu vrednost od oktobra 2017. godine i pao na 4.237 dolara u jednom trenutku u poslednjih 24 sata.

 

Pripremio: Nikola Mosurović