Bitkoin je sledeća generacija, digitalna valuta koja je već globalni fenomen.

Razvijena sa visokim nivoom sigurnosti i anonimnosti, ubrzo je preuzela primat kao opcija koja može zameniti kako papirne monete, tako i kovani novac.

Neki sektori industrije, uključujući i sektor nekretnina, pružaju podršku ovom trendu dajuću mogućnost klijentima da kupe imovinu putem bitkoina. To predstavlja značajno odstupanje od tradicionalnog načina poslovanja, ali je i sve popularniji.

1.Majami, Florida

Osoba iz Majamija je nedavno objavila vest da je prodala svoju kuću u Koral Gabelsu za više od 6 miliona dolara ili oko 1600 bitkoina.

Velika prodajna cena je sama po sebi dovoljna da se ova vest stavi na naslovnice, bez obzira na to što je bitkoin već nekoliko godina deo tržišta nekretnina Majamija. Iako je razvijen tek 2009., agenti za nekretnine, investitori i kupci brzo su prihvatili novu kriptovalutu.

Agenti za nekretnine u tom okrugu su uvereni da je Južna Florida, naročiti Majami, idealno tržište za bitkoin. Oni navode rasprostranjenost bitkoina kao primarni faktor u povećanju interesovanja  i pažnje čitavog regiona.Korišćenje alternativnih oblika valute otvara mogućnosti kupcima i investitorima iz celog sveta, uključujući Aziju, Kanadu, Južnu Ameriku itd...

2. Dubai, UAE

Sjedinjene Države nisu jedina zemlja koja koristi sve veći trend rasta bitkoina. Programer koji se nalazi na ostrvu "Isle of Man", nedavno je objavio planove za zajednički stambeno-komercijalni razvoj vredan 325 miliona dolara. Potencijalni stanovnici će moći da koriste bitkoin za kupovinu svoje nekretnine, od garsonjera koje bi koštale od 33 bitkoina do jednosobnih stanova sa cenom od 54 bitkoina ili oko 250.000 američkih dolara.

Neki od objekata u izgradnji su već prodati za savremenu valutu, dok su preostale stambene jedinice rezervisane za kupovinu u bitkoinu. Komercijalne jedinice trenutno nisu dostupne za kupovinu putem popularnih kriptovaluta.

3.Njujork, Njujork

Investitori i agenti za nekretnine u Velikoj Jabuci, takođe, veruju da je u bitkoinu budućnost. Tim sa Magnum Real Estate-a preuzima veliki rizik prihvatanjem da depozit i kupovina nedavno napravljenih stanova u Menhetnovom East Village-u može da se izvrši u bitkoinima. Poznata kao Librti Roj, nekretnina predstavlja ogroman napredak u načinu poslovanja u ovom veku. Investicioni fondovi za nekretnine su ove godine tražili da diversifikuju svoje portfolie, a Njujork pruža idealno mesto za pokretanje. Poznat kao grad preduzetništva koji se ne plaši rizika, kuće i stanovi koji se kupuju uz pomoć bitkoina su realnost. Samo je pitanje vremena kada će se to ostvariti.

4.Jezero Taho, Kalifornija

Popularna destinacija za odmore jezero Taho, takođe, prihvata bitkoine. Uprvo su oni bili sredstvo plaćanja, kojima je neimenovani kupac nedavno kupio imovinu od 1,4 hektara, na 42 lokacije. Neizgrađena imovina prodata je za 1,6 miliona dolara ili 2739 bitkoina što ga čini najvećom transakcijom nekretnina, čije je sredstvo plaćanja bitkoin, u trenutku kada se to dogodilo 2013. godine.

Prema izveštajima, bitkoin kupovina je bila izvorno ideja kupaca. Iako nismo videli nikakve dalje razvoje bitkoina na tržištu nekretnina na jezeru Taho, ova prodaja je pokazala potencijal digitalne valute u sektoru i otvorila je put za buduće poslove u stambenom i komercijalnom sektoru.

5.Bali, Indonezija

Indonežansko ostrvo nije prvo mesto za koje biste očekivali transakciju bitkoinima koja je za rezultat imala kupovinu nekretnine. Zapravo, Indonezija je bila među prvim lokacijama koja je podržala kriptovalutu.

Neimenovani kupac potrošio je više od 800 bitkoina, u ukupnom iznosu od oko 500.000 američkih dolara za kupovinu vile na Baliju.

Iako su agenti za nekretnine i kupci zadovoljni bitkoinom kao sredstvom plaćanja prilikom kupoprodaje nekretnina na Baliju, još nismo videli nikakav izveštaj na komercijalnim ili industrijskim tržištima.

Bitkoin i budućnost nekretnina

Uprkos neizvesnosti na tržištu bitkoina, tehnički potkovani investitori i agenti su, bar za sada, voljni da preuzmu rizik po pitanju kriptovaluta.

Postoje mnoge prednosti prilikom prihvatanja kriptovaluta kao sredstva plaćanja za tu namenu, ali su rizici previše veliki da bi se neki zauzeli za to pitanje u potpunosti.

 

Pripremio: Miodrag Radonjić