Vodeći umovi iz kripto sveta spremni su da podele svoje znanje o novim revolucionarnim tehnologijama. Sastavili smo listu od 5 kripto-knjiga koje će vam sigurno biti od koristiti.

1.       “Mastering Bitcoin“ – Andreas Antonopulos

Andreas Antonopulos je jedan od Džedaja u bitkoin galaksiji. On je stručni konsultant u mnoštvu bitkoin-startapa, predaje Digitalne Valute na Univerzitetu u Nikoziji i voditelj je podkasta - Let’s Talk Bitcoin.

Ciljna grupa njegove knjige “Mastering Bitcoin“ su programeri, koji mogu naučiti kako kriptovalute funkcionišu, kako ih koristiti i kako razvijati softver koji radi pomoću njih.

Ali, moramo reći da je prvih pet poglavlja knjige adaptirano i za ostale (ne-programere).

2.       “Blockchain: Blueprint for a New Economy“ - Melani Svon

Melani Svon je osnivač Instituta za Blockchain Studije, nezavisne institucije koja ima za cilj istraživanje primena decentralizovanog registra.

Knjiga objašnjava kako funkcioniše blockchain, kao i njegove primene.

3.       “Blockchain Revolution“ - Don Tapskot i Aleks Tapskott

Knjiga objašnjava sve primene blockchain-a u svakodnevnom životu.

Knjiga će tek biti objavljena 10.05., a mi smo imali priliku da porazgovaramo sa Donom Tapskotom, koji je objasnio razloge zbog kojih je knjiga jedinstvena:

“ Blockchain Revolution nije samo najbolja knjiga. To je jedina knjiga, značajna knjiga o blockchain revoluciji.“

“Gledajući širu sliku, ovo je knjiga koja zagovara i promoviše blockchain tehnologiju. Ne smatramo da je budućnost nešto što se može predvideti, budućnost se treba dostići. Blockchain tehnologija ima ogroman potencijal, ali treba prevazići mnoge prepreke. Cilj naše knjige je da pojasnimo mogućnosti za biznise, industriju i društvo da dostignu prosperitet, kompetitivnost i socijalnu pravdu. Knjiga je o tome kako druga generacija interneta bazirana na blockchain tehnologijama može promeniti civilizaciju na bolje.“

4.       “The Age of Cryptocurrency: How Bitcoin and the Blockchain Are Challenging the Global Economic Order“ - Pol Vigna i Majkl J. Kejsi

Wall Street novinari Pol Vigna i Majkl J. Kejsi izdali su knjigu u januaru 2015. godine.

Knjiga je zapisana na blockchain-u, što je prva velika publikacija podeljena na decentralizovanom registru. Na taj način pokazali su da blockchain nije samo tema njihove knjige.

5.      “The Science of the Blockchain“ - Rodžer Vatenhofer

Rodžer Vatenhofer predaje na ETH u Cirihu, a prethodno je radio na Braun Univerzitetu i u Microsoft-u.

Tokom karijere objavio je više od 250 članaka o kriptovalutama.

Knjiga predstavlja naučni pristup osnovama tehnologije. Prikazuje različite protokole i algoritme.