Itirijum je blokčein tehnologija sa dodatkom sistema pametnih ugovora koji sada pokreću rastuće tržište decentralizovanih aplikacija izgrađenih na blokčeinu.

Itirijum može da podrži decentralizovane pametne ugovore, koji su u suštini protokoli koji olakšavaju, potvrđuju ili sprovode pregovore ili izvršenje ugovora na transparentan i neizmenjiv način. To se postiže uz pomoć Turing-complete (po Alanu Turingu) programskog jezika.

Programeri sada koriste ovu tehnologiju za izradu aplikacija koje funkcionišu na decentralizovan i transparentan način. Iako su i dalje nov oblik tehnologije, povećavaju legitimnost i korisnost blokčejna van fiskalnih okvira.

Ovo je pet najboljih decentralizovanih aplikacija (DAp) koje trenutno rade na itirijumovoj mreži:

Etheria

Dosta nalik Minecraft-u u izgedu i osećaju, čitav svet Etheria-e se čuva na itirijumovom blokčeinu.      

Svaka parcela virtuelnog sveta je na prodaju i košta jedan iter. Jednom kada je kupljen, vlasnik može da pošalje komande svom zemljištu putem protokola pametnih ugovora koji ih unosi.

“Za razliku od Minecraft-a, koji je centralizovan i vlasništvo jedne velike kompanije, Etheria se ne može smanjiti.”

On postoji na blokčeinu i ne može biti hakovan ili izmenjen. Štaviše, nečije vlasništvo se ne može ograničiti ili ugroziti.

EtherTweet

Kao što mu ime kaže, EtherTweet preuzima svoju funkciju sa Tvitera, ali ovo je DAp koji je u potpunost necenzurisana komunikacijska platforma koja je zasnovana na blokčeinu.

“Interakcije na EtherTweet-u se obavljaju dodavanjem na blokčein, a kao i kod Tvitera, poruke ili blokčein doprinosi su javni i ograničeni na 160 karaktera.”

Jednom kada se poruka objavi, ona se ne može promeniti ili ukloniti, osim onoga ko je objavio. Nalozi na blokčeinu takođe mogu da prime donacije u iterima.

Raiden Network

U suštini, Raiden Network predstavlja brz transfer sredstava za itirijum u nadi da će raditi nalik Lightning Network-u na bitkoin mreži, samo dosta složenije.

Postoji mnogo toga što se i dalje treba rešiti kako bi ovaj DAp bio u funkciji - skalabilnost, pouzdanost i niska naknada za transakciju.

“Međutim, ako bude uspešan, ovaj proizvod će predstavljati besprekoran transfer sredstava.”

TenX

TenX je još jedan dAp koji se bavi itirijumom kao valutom. Njegov cilj je da omogući korisnicima da koriste iter na skoro svakom prodajnom mestu na planeti.

“U partnerstvu sa Visa-om i Mastercard-om, TenX će prodavati plastične kartice koje pretvaraju iter u odgovarajuću tradicionalnu valutu. U suštini, dizajniran je tako da možemo da kupujemo iterom normalno na svakom mestu na kojem se prihvata Visa i Mastercard.”

Gnosis

Platforma Gnosis nastoji da stvori decentralizovano tržištu za predviđanja, gde korisnici mogu da glasaju o bilo čemu od vremenske prognoze do izbornih rezultata.

“To je jedan od najpopularnijih DApova koji su dostupni na itirijumovom blokčeinu, a takođe ima i svoj token, ERC20, koji posluje nezavisno od itera.”

Ukratko, Itirijum i njegov sistem pametnih ugovora dozvoljava programerima da izgrade revolucionarne DApove na svojoj blokčein mreži koja je mnogo više od digitalne valute.