Bitkoin sada ima sedam i po godina. Za to vreme život mladog bitkoina je bio buran, pošto su digitalne valute postale jako popularne među kriminalnim i internet podzemljem, kao i među tehnički potkovanim i ekonomski progresivnim ljudima.

Mi ćemo obraditi pet trenutaka u prilično spektakularnoj istoriji bitkoina. Ne pet najboljih momenata, niti pet najgorih, već pet najznačajnijih trenutaka u istoriji bitkoina koji su ostavili trag, ne samo na bitkoin zajednicu, već na čitav svet. Počinjemo od broja pet.

#5 - Bitkoin pica dan (22. maj 2010.)

Ukusno mesto za početak. Definitivno transakcija sa najviše pažnje javnosti u ranoj istoriji bitkoina, ako ne i najznačajnija. U Džeksonvilu na Floridi programer Laslo Haniec dogovorio se sa članom foruma Bitcoin Talk iz Ujedinjenog Kraljevstva da preuzme 10.000 bitkoina koje je izrudario za Papa John’s picu koja je koštala 30 dolara. Prema tome vrednost jednog bitkoina je bila manja od 0.01 dolara u to vreme. Danas bi ti bitkoini vredeli više od 5.7 miliona dolara. Ova transakcija je po prvi put pokazala svetu da bitkoin ima novčanu vrednost.

Haniec je rekao za Cointelegraph:

“U to vreme bitkoin nije imao neku vrednost, tako da je ideja da ih prodam za picu bila super. Niko nije znao da će postati toliko veliki.”

#4 - Bitkoin do neba (Novembar 2013.)

Bitkoin je napravio nekoliko skokova vrednosti u proleće 2013. godine, vrednost mu je porasla desetostruko od početka godine. Tokom leta tržište je mirovalo. Tokom jeseni te godine došlo je do promene stava, ne samo bitkoin zajednice, već celog sveta, o bitkoinu kao dobroj investiciji. Barem na jednu-dve nedelje.

Od početka oktobra pa sve do kraja novembra, cena bitkoina vrtoglavo skače sa 125 dolara na oko 1200 dolara, primoravši svet da prepozna ono što neki nazivaju “Budućnost novca”

Postoje mnogi faktori koji su doveli do “Bitcoin to the Moon” tržišnog balona, uključujući i puštanje bitkoina na kinesko tržište i manipulativne prakse i dalje dominantne Mt. Gox menjačnice, što će dovesti do njenog ukidanja. Mehur je počeo da puca u decembru 2013. godine i nije se u potpunosti korigovao do januara 2015. kada je cena pala na 180 dolara.

#3 - Prihvaćen od Microsoft-a (11. decembar 2014. godine)

U saradnji sa BitPay-em, procesorom plaćanja, Microsoft-ov sajt je prihvatio bitkoin uplate za digitalnu robu. Količina bitkoina koja je mogla da se koristi po računu je bila ograničena na 1000 dolara. Microsoft nije javno promovisao taj potez, ali je rekao da im je bilo potrebno tri meseca da realizuju ideju.

Erik Lokard, korporativni potpredsednik Universal Store-a u Microsoft-u u to vreme, je rekao:

“Upotreba digitalnih valuta, kao što je bitkoin, raste izvan svakih očekivanja. Očekujemo da će se rast nastaviti i omogućiti ljudima da koriste bitkoin za kupovinu naših proizvoda i usluga, a nama da budemo u trendu.”

#2 - Pad Mt. Gox-a (7. februar 2014. godine)

Mt. Gox je imao duboko pozitivan efekat na rast bitkoina kao globalne valute. Sa njim je započeta zvanična tržišna procena bitkoina. Moglo bi se reći da je to bila prva međunarodna banka za bitkoin koja je u jednom trenutku, početkom 2013. godine, obrađivala više od 70% svih bitkoin transakcija širom sveta. Korisnici su gledali na Mt. Gox kao na komercijalnu banku i poveravali su svoje račune Marku Karplesu, vlasniku Mt. Gox-a, da rukovodi njima.

Veliki rizik je uključen prilikom svake bitkoin transakcije. Ko god ima bitkoin privatni ključ je vlasnik tog bitkoina, a Mt. Gox je uspešno trgovao sa preko 150.000 BTC-a dnevno, a na svom vrhuncu i sa preko milion. Nakon nekoliko meseci nestabilnih cena, razlike u ceni u odnosu na druge menjačnice i neobjašnjive računovodstvene prakse, 7. februara 2014. godine Mt. Gox je prestao da prihvata povlačenje sredstava.

 

Rečeno je da je preko 800.000 bitkoina izgubljeno nakon istrage Vlade Japana. Mark Karpels je uhapšen zbog više krivičnih dela, a Japanci su naredne dve godine mislili da je bitkoin mrtav sa prestankom rada Mt. Gox-a.

#1 - Uspenje Bitkoina (31. oktobar 2008. - 12. februar 2009.)

Budućnost novca je zauvek promenjena sa pronalaskom decentralizovanog Bitkoina. Zvaničan White Paper je objavljen 31. oktobra 2013. godine od strane Satošija Nakamota, za koga se do danas ne zna da li je osoba, kompanija ili entitet.

Sa pronalaskom bitkoina, nije potreban osiguran bankovni račun da bi preneli vrednosti širom sveta. Nema više diskriminacija na osnovu starosti, lokacije ili identifikacije. Dvanestogodišnjak sa mobilnim telefonom od deset dolara koji živi u blatnjavoj kolibi sa solarnim panelom u Indoneziji, 500 km udaljen od najbliže banke, može da kontroliše svoj bankovni račun preko telefona.

Implementiran kao open-source kod i pušten u rad 3. januara 2009. Godine. Prva transakcija je bila 10 bitkoina koje je Satoši Nakamoto poslao pokojnom Hal Finiju 12. februara 2009. godine.

Piter Tal, suosnivač PayPal-a, navodi:

“Čini mi se da će bitkoin biti prvi koji ima potencijal da zaista promeni svet oko nas.”

Vredni pomena: Rosa Ulbrihta - Silk Road, odlazak Majka Herna, Cyprus spike, osnivanje BitPay-a, Bitcoin Bowl.