Vlada Venecuele pokreće pretprodaju prve svetske nacionalne kriptovalute Petro (PTR) podržane rezervama nafte, navodi nam izveštaj Financial Times-a od 20. februara.
82,4 miliona Petra je već spremno za kupovinu, koja će biti moguća putem fiat valuta ili putem najpoznatijih kriptovaluta, mada kupovina Petro-a neće biti moguća putem venecuelanskog bolivara.
Vlada namerava da privuče strane investitore iz zemalja poput Poljske, Danske i Norveške, kao i da zaobiđe sankcije SAD-a i Evropske Unije, izjavio je ministar za spoljnu trgovinu Venecuele i međunarodne investicije Hose Vielma Mora.
Ranije, predsednik Nikolas Maduro je naredio emisiju od 100 miliona jedinica Petro-a sa vrednošću jednakom jednom barelu nafte. Predsednik se nada da će prikupiti preko 6 milijardi dolara prodajom Petro-a.
Za kupovinu i trgovanje Petro-om, investitori moraju da preuzmu digitalni Petro novčanik (wallet), koji je razvijen i kreairan od strane venecuelanske vlade. Kada se novčanik preuzme, on će generisati adrese koje možete dostaviti svakom ko želi da vam pošalje Petro.
Katastrofalni pad vrednosti bolivara učinio je da vlada u zemlji potraži alternativni način da spase ekonomiju od totalnog kolapsa. U poslednjih 12 meseci, inflacija u Venecueli je iznosila 4.115%, a bolivar je izgubio 96% svoje vrednosti, što je dovelo ekonomiju zemlje u veoma loše stanje.
Šta vi mislite? Da li će Venecuela biti u stanju da nadmaši celokupno ICO tržište iz 2017. godine, pokušavajući da prikupi 6 milijardi dolara prodajom Petro-a.

 

Pripremio: Bojan Zečević