Venecuelanska naftna kriptovaluta, petro, će biti korišćena za međunarodne komercijalne transakcije, počev od oktobra 2018, prema izjavi Nikolasa Madura, 21. septembra.

Venecuelanski predsednik se pojavio na nacionalnom VTV kanalu kako bi održao svoj govor o najnovijim ekonomskim pitanjima. Kao što je citirao VTV veb sajt, on je najavio predstojeću upotrebu petra na međunarodnom nivou, u kojem navodi:

"Petro ulazi u igru kao valuta za razmenu, kupovinu i konvertibilnu valutu za ceo svet."

Međutim, venecuelanski lider nije precizirao oblasti na kojima će Petro biti korišćen, niti je spomenu ime ijedne zemlje koja je spremna da prihvati naftnu kriptovalutu kao način plaćanja.

Madurova objava o trgovanju petrom na međunarodnom tržištu dolazi usled alarmantnog izveštaja Rojtersa o prirodi novčića u državnom vlasništvu koji je prvi put pokrenut u februaru 2018. godine.

Prema istraživanju novinske agencije, Petro trenutno ne trguje ni na jednoj od najvećih globalnih kripto berzi, niti je podržan venecuelnskom naftom, budući da je područje Atapirire za koje je Maduro tvrdio da je aktuelni naftni centar za podršku novčića bez znakova nedavne aktivnosti.

Štaviše, u članku Rojtersa se citira bivši ministra za naftu Rafaela Ramireza koji je napisao da "petro [...] postoji samo u vladinoj mašti".

Kako su stručnjaci izjavili za Vired u avgustu, državnu valutu navodno je podržala nacionalna naftna kompanija PDVSA, koja je u stvari imala dug 45 milijardi dolara i nije pokazala nikakve znake trgovinske aktivnosti. Neki stručnjaci, prema Vired-u, često su mislili da je Petro bio "dimna zavesa" kako bi prikrio Madurov nedavni propust da reanimira nacionalnu valutu, suvereni bolivar.

Uprkos svim tvrdnjama o nesolventnosti petra, Maduro je vezao nacionalni novac prema ekonomskim reformama. Prema nedavnoj izjavi, petro je postao druga valutu Venecuele zajedno sa bolivarom, nakon što je 20. avgusta započeo sa prometom.

Kao što je Cointelegraph objavio nešto kasnije u septembru, Venecuela je najavila da će se valuta koristiti kao platna jedinica u okviru zemlje, čineći plate i sisteme cena vezane za petro. Prema rečima Maduroa, petro se takođe koristi u lokalnim socijalnim programima za finansiranje izgradnje kuća za beskućnike.


 

Pripremio: Nikola Mosurović