Pineapple fond, humanitarna organizacija koja prihvata samo bitkoin, navodno je ostvarila svoju krajnju misiju i poklonila 5.104 bitkoina (BTC) ili 55 miliona dolara različitim neprofitnim organizacijama, tvrdi osnivač fonda u oproštajnom pismu na Reddit-u 10. maja.

U decembru, kada se cena BTC-a približila rekordnom nivou od 20.000 dolara, anonimni donator pod nadimkom Pine postavio je cilj da pokloni 5.057 bitkoina u vrednosti od oko 86 miliona dolara u to vreme. Ispostavilo se da iznos vredi 31 milion dolara manje nego što su prvobitno predviđali zbog dramatičnog pada kripto tržišta početkom 2018. godine. Donator je kasnije opisao pad tržišta u vidu kripto "balona".

"Tempiran sa kripto balonom iz 2017, 5.104 BTC-a je pretvoreno u 55 miliona dolara za dobrotvorne svrhe. Srećan sam i ponosan zbog uticaja koji će imati, uglavnom zahvaljujući neverovatnim humanim i posvećenim ljudima koji stoje iza njih."

Kako je donator objavio na veb stranici kompanije Pineapple fond, fond je donirao 55.750.000 dolara od 60 humanitarnih organizacija širom sveta, podržavajući razne projekte od čiste vode u podsaharskoj Africi do zaštite digitalnih prava.

U januaru je Pineapple fond najavio donaciju od 4 miliona dolara neprofitnoj organizaciji Multidisciplinarno udruženje za psihodeličku studiju (MAPS) kako bi primenila MDMA kao psihoterapijski tretman za pacijente sa posttraumatskim stresnim poremećajem (PTSD). Direktor MAPS-a Bred Burdž je u aprilu objasnio kako je ovaj lek pokazivao “obećavajuće rezultate za lečenje PTSP-a”, tvrdeći da novi tretman “obuhvata samo 3 administracije leka koji su u opticaju više od 100 godina.”

U februaru je UNICEF pokrenuo humanitarnu akciju koja je tražila od gejmera da rudare itirijum (ETH) pomoću neiskorišćenih kapaciteta svojih jakih grafičkih kartica. Gejmeri bi mogli da uključe UNICEF-ov ETH rudarski program kada su udaljeni od svojih računara, a prihodi od rudarenja bi išli za pomoć deci iz Sirije.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić