Šta je ono što nedostaje bitkoinu na putu ka široj prihvaćenosti? Mišljenja su različita... Neki kažu da je previše komplikovan za korišćenje, neki da mu je cena previše nestabilna, neki da mu fali jasniji regulatorni okvir, a neki da mu fali upotrebna vrednost. Prva 3 navedena problema ne možemo rešiti tako lako, ali četvrti možemo.

ECD je prethodne nedelje pokrenuo aplikaciju za naplatu putem bitkoina koja će omogućiti firmama u Srbiji da svoju robu i usluge prodaju za bitkoine. Zapravo, oni prodaju za dinare, ali kupci plaćaju bitkoinima. Osim u nekim specifičnim slučajevima, pravno lice u Srbiji svoje usluge ili robu može naplaćivati isključivo u dinarima. Tačnije rečeno, za sve što je prodato, u kasi ili na računu se mora pojaviti određena količina dinara. Kada Nemac u Beogradu nešto plaća svojom karticom, on plaća EUR valutom (to je valuta koja se nalazi na njegovoj kartici), ali prodavac, nakon što posrednici umešaju prste, na svoj račun dobije dinare. Slično je i sa bitkoinom – kupac plaća bitkoinima, a prodavac na račun dobija dinare, uz pomoć posrednika. Prodavac ima dinare na računu, izdaje fiskalni račun i iz njegovog ugla, ovo plaćanje izgleda kao plaćanje karticom.

Aplikacija je tek puštena u rad i plan je da se u narednoj fazi ona testira i otklone eventualni nedostaci, pa da se onda radi na daljem širenju koje bi išlo u dva smera: dodavanje novih firmi koje bi koristile aplikaciju i dodavanje novih kriptovaluta. Trenutno, bitkoinima možete plaćati u 2 beogradska restorana, Appetite i Intergalactic Diner. Do kraja meseca očekujemo da će se bitkoinima kupovati kompjuterska oprema i plaćati vulkanizerske usluge, a ozbiljnije širenje mreže korisnika očekujemo u septembru.