Plutus.it, startap iz Velike Britanije, je napravio beskontaktnu blockchain aplikaciju za plaćanja. Aplikacija omogućava korisnicima da izvrše plaćanje na bilo kom NFC (Near Field Communication) Point-Of-Sale (POS) terminalu ili prodavnici putem bitkoina.

Korak bliže meinstrim usvajanju

BnkToTheFuture i menadžer Bitcoin Capital Fund-a, Sajmon Dikson je izrazio svoj optimizam zbog potencijala ove aplikacije.

“Čekao sam na ovakvu stvar dugo vremena,”  rekao je Dikson.

“Trenutno koristim bitkoin debitnu karticu za ovakve transakcije i želeo bih da bacim plastiku. Ovo mi omogućava da koristim bitkoin na isti način kako koristim Apple Pay, ali bez integracije sa bankom. Više bih voleo da trošim bitkoine direktno, ali ovo je odlično rešenje ukoliko ne možete da potrošite bitkoine kod svojih trgovaca”, dodao je.

Osnivač BTC Greece, Talos Marinos je naglasio značaj aplikacije za plaćanja kao što je Plutus, posebno u Grčkoj, u kojoj je mali broj trgovaca i biznisa koji prihvataju bitkoine. Marinos je objasnio da takva aplikacija može dovesti do meinstrim usvajanja bitkoina u zemlji.

“Dopada mi se ideja, a i ime je od grčkog boga, tako da mora da mi se svidi,” rekao je Marinos za Cointelegraph.

“Jedini problem koji primećujem je što korisnik mora da kupi bitkoine kako bi dalje kupio nešto u fiat valutama. Ali razumem, to ima smisla za bitkoin rudare i ljude koji žele da čuvaju bitkoine, a da troše fiat valute.”

Ograničenje

Međutim, njihovi konkurenti, kao što je Cryptopay, kritikovali su ograničenja aplikacije za NFC terminale.

“Ideja je dobra, ali nije nova,” izjavio je osnivač Cryptopay-a, George Basiladze za Cointelegraph.

“Ideja je kul ali zahteva ogromnu količinu sredstava. Neophodno je imati i veliki kapital na različitim menjačnicama. Samo njihova egzekucija projekta će pokazati da li je njihov proizvod dobar ili ne,” nastavio je Basiladze.

Vizija Plutus-ovog projekta

Softver je trenutno u alfa fazi. Međutim, korisnici već sada mogu da izvrše depozit bitkoina na virtuelnu debitnu karticu preko lokalne valute po izboru i potroše ih na bilo kojoj od NFC point-of-sale mašina na svetu.

“Plutus olakšava kupovinu kafe, benzina ili namirnica putem bitkoina. Prodavnica ne mora ni da bude svesna toga. Aplikacija vam daje bitkoin adresu trgovca, a Vaš depozit će automatski biti zamenjen u lokalnu valutu zarad plaćanja,” rekao je CCO Plutus-a, Filip Martinka u eksluzivnom intervjuu za CoinTelegrph.

Plutus cilja na sektor beskontaktnog plaćanja, koji prevazilazi 27 milijardi dolara samo u Velikoj Britaniji. Omogućujući masama da koriste digitalne valute putem NFC terminala, Plutus tim se nada da će bitkoin biti jedan korak bliže meinstrim usvajanju.

“Obim beskontaktnih transakcija eksponencijalno raste u poslednjim godinama i predviđa se da će sledeće godine u Velikoj Britaniji dostići cifru od 17.7 milijardi GBP. Naš cilj je da postanemo deo inovacija, jer smo jedna od prvih aplikacija koja istinski spaja decentralizovanu menjačnicu, bitkoin tehnologiju i bezkontaktno plaćanje,” dodao je Martinka.

Plutus je integrisao decentralizovanu menjačnicu da bi eliminisao posrednike. Objava je stigla posle serija velikih DDoS napada na brojne menjačnice, među kojima je i Kraken.

Aplikacija je usvojila podršku za pametne kontakte, omogućujući izdavanje ugovora odmah nakon pokretanja trgovine.

“Naša aplikacija koristi pametne ugovore kako bi Vas povezala direktno sa trgovcima na našoj decentalizovanoj menjačnici. Trgovci zatim kupuju vaše bitkoine u zamenu za lokalnu valutu i to se istovremeno deponuje na Vašu virtuelnu debitnu karticu. Međutim, prava inovacija je da Plutus izbegava potrebu da čuvate Vaša sredstva kod posrednika. To čini proces jeftinijim, bržim i decentalizovanijim,” objasnio je Martinka.