Velika prašina se podigla oko najavljenog obračuna između UAHF (user-activated hard fork) i UASF (user-activated soft fork) prvog avgusta, sa klevetnicima na obe strane.

Iako mnogi kažu da se UAHF zalaže za pojačanu kontrolu i da je protiv koncepta bitkoina, u realnosti sve veči broj kompanija ima problem sa optimizacijom. UAHF, u skladu sa svojim pristalicama, daje smernice ka boljoj optimizaciji dok upravlja istorijom prethodnih transakcija i omogućava stabilnost bitkoina u celini.

Bitmain.com, poznati proizvođač čipova i opreme za rudarenje, je predložio planove kako bi UASF trebalo da bude implementiran. Kompanija je snažno podržala napore UAHF-a, navodeći da čak i ako bi se UASF aktivirao, UAHF će štititi transakcije koje su u opasnosti.

Osim toga, kompanija je izjavila da će podržati aktiviranje SegWit-a, kao i promene u kodu koje će poboljšati pouzdanost i sigurnost.

Šta god da se desi, kompanija veruje da stabilnost može da se održi tokom tranzicije. Međutim, aktiviranje UASF-a će zahtevati složenije procese.