Pokemon Go može predstavljati ozbiljnu bezbednosnu pretnju, prema ekspertu Gariju Miliefskom.

Gari Miliefski, CEO firme za sajber-bezbednost SnoopWall, kaže da AR aplikacija (Augmented Reality – izmenjena realnost) koja osvaja svet skuplja zabrinjavajuće mnogo informacija o korisnicima, odnosno, ponaša se kao creepware.

“Creepware je oblik malware-a koji vas špijunira i prikuplja podatke – prisluškuje vas preko mikrofona, tajno vas slika ili, u najgorem slučaju, krade vaš identitet, uzimajući vaše ime, broj telefona, e-mail, adresu i naravno, informacije sa vaših kreditnih kartica ili bankovnih računa.“

Prema Miliefskom, aplikacije poput ove lako prikupljaju informacije o korisnicima, jer većina prihvata uslove korišćenja bez ikakvog istraživanja.

“Još uvek nisam sreo nekoga ko čita sitna slova POLITIKE PRIVATNOSTI sa bilo koje aplikacije koju download-uje.“

Ovlašćenja Pokemon Go-a

Miliefski upozorava da iako Pokemon Go možda nema zlih namera vezanih za sakupljanje informacija, ti podaci vrlo lako mogu pasti u ruke hakera sa manje benignim motivima. Još gore, i bez uključivanja hakera, informacije koje se direktno dele sa ostalim korisnicima mogu predstavljati ozbiljnu pretnju, pogotovo kada su u pitanju deca kao igrači.

“Vaše dete će u igri biti konstantno locirano od strane drugih igrača, koji mogu biti odrasli predatori (predofili) i kompanija koja je kreirala igricu upozorava da ona ima prava da deli informacije koje sakupi o igračima.“

Jedan pogled na često preskočen tekst o uslovima korišćenja aplikacije Pokemon Go daje sliku o ovlašćenjima koja se dodeljuju aplikaciji:

“Aplikacija je igra bazirana na lokaciji. Skupljamo informacije o vašoj lokaciji dok koristite aplikaciju preko vašeg telefona. Vi razumete i prihvatate da korišćenjem naše aplikacije delite vašu lokaciju, kao i vaše korisničko ime. Imamo pravo da koristimo informacije o lokaciji kako bismo unapredili našu uslugu.“

South Park predvideo zarazu Pokemon Go-om

Animirana komedija South Park je u epizodi nazvanoj Chinpoko Mon prikazala parodiju o Pokemonovom viralnom uspehu. U epizodi, Chinpokomon je animirana serija i franšiza koja osvaja Ameriku na prečac, ali otrkriva se da je u pitanju japanska zavera da se manipuliše američkom javnošću.