Petnaest "finansijskih institucija" postalo je predmet formalne žalbe poljskom vladinom organu od strane kripto grupe Poljske Bitkoin Asocijacije (PBS), potvrđeno je 27. juna.

PBS, koja nije objavila kompletan tekst svoje žalbe, pisala je Kancelariji za zaštitu konkurencije i zaštite potrošača (OCCP) 26. juna, tvrdeći da su lokalne banke namerno odbijale usluge kriptovalutnim subjektima i selektivno zatvarale račune.

"Efekti delovanja banaka jasno su usmereni na uklanjanje subjekata virtuelnih valuta sa tržišta, uprkos činjenici da su takve aktivnosti zakonite i sprovedene dostojanstveno", finansijski Magnates prenosi i navodi:

"S obzirom na gore navedeno, akcije regulatora su neophodne, a ovo obaveštenje i [njeni] zahtevi su u potpunosti potkrepljeni."

Prema PBS-u, ukupno 52 takva preduzeća su imala odbijanje bankovnih računa, dok su 25 njih imali problem da su im zatvorili račune. Do vremena objavljivanja ostaje nepoznato da li će OCCP prihvatiti ili postupati po žalbi.

Poljska vlada je nedavno iskazala negativan stav prema ulaganju u kriptovalute. Prošlog meseca poljski finansijski nadzornik najavio je planove za vođenje kampanje društvenih mreža o rizicima kripto investicija. Ranije, sredinom februara, centralna banka zemlje priznala je da je tajno finansirala kampanju protiv kriptovaluta od 27.000 dolara o čoveku koji je izgubio sav svoj novac nakon ulaganja u kriptovalute.
 

Pripremila: Majda Petrović