Najveća poljska banka će koristiti blokčein rešenje za dokumenta svojih klijenata u saradnji sa partnerom iz Velike Britanije Coinform “u narednih nekoliko dana”, potvrđeno je u izjavi za medije u četvrtak 20. septembra.

Kako bi unapredili bezbednost ličnih podataka, PKO Bank Polski će koristiti Coinform-ov Trudatum kako bi izdavali dokumenta uz pomoć blokčeina svojim klijentima kojih ima oko 5 miliona.

“Blokčein ima veliki potencijal da poveća konkurentnost poljskog bankarskog sektora,” rekao je Marciniak, podpredsednik banke.

“Ovo je relativno nova tehnologija za koju se stalno nalaze nove upotrebe širom sveta.”

Ovaj plan je prvi put obelodanjen u martu i prva dokumenta koja će se izdati će biti u vezi sa PSD2 direktivom Evropske Unije koja je došla na snagu ove godine.

Upotreba blokčein tehnologije u poljskoj bankarskoj industriji tek počinje, dok u zemlji još uvek vlada loša klima kada su u pitanju kriptovalute.

“Ovo pokazuje da je poljski finansijski sektor još uvek otvoren za inovacije i da postavlja internacionalne trendove,” rekao je izvršni direktor i osnivač Coinfirm-a Pavel Kuskovski.

U maju PKO je počeo regrutovanje startapa za svoju finteh inicijativu pod nazivom “Let’s Fintech With PKO Bank Polski!” dok je blokčein partenrstvo nastalo iz ove inicijative.

Direktori “traže finteh kompanije koje su spremne da koriste njihovo rešenje i da povećaju njihovo poslovanje u saradnji sa bankom”, objašnjavaju na kompanijinom vebsajtu.


 

 

Pripremio: Stevan Kostić