Policija u Kini je uhapsila 22 osumnjičene osobe koje su navodno umešane u nezakonite kripto aktivnosti koje su dovele do gubitka el. energije u vrednosti od 3 miliona dolara, prenosi lokalni medij XinhuaNet 12. jula.

Policija u Jangsu (centralno-istočna pokrajna) je navodno zaplenila 4.000 hardverskih jedinica koje su ilegalno korišćene za rudarenje kriptovaluta poput bitkoina (BTC) u devet fabrika.

Prema navodima iz izveštaja, policija u Jangsu je pokrenula krivičnu istragu nakon što je lokalna elektroprivreda prijavila nenormalan porast potrošnje električne energije. Nakon skoro dva meseca istrage, policija u gradu Ženjangu je otkrila grupu kriminalaca koji su navodno bili uključeni u taj slučaj.

Svaka rudarska jedinica je koristila 25-50 kilovat sati električne energije dnevno po industrijskim cenama, a kriminalci su navodno ukrali energiju vrednu oko 20 miliona kineskih juana (2,91 milion dolara), saopštila je kompanija za el. energiju sa sedištem u Ženjangu. 

Kina je poznati kripto rudarski gigant, koji je navodno odgovoran za generisanje 70% svih kriptovaluta uprkos zabrani trgovanja bitkoinom u 2017. Mnogi bitkoin rudarski pulovi su locirani u Kini zbog značajnog viška jeftine el. energije. Kina je dom Bitmain-a, najvećeg svetskog proizvođača kripto rudarskog hardvera koji proizvodi specifične čipove poznate kao ASIC.

Početkom juna, policija u Kini je prikupila dokaze da ljudi polažu kablove preko ribnjaka kako bi ukrali struju od naftnih kompanija i koristili je za rudarenje bitkoina. U međuvremenu, nepotvrđeni izveštaji ukazuju da neki kineski rudari prelaze u Iran zbog jeftine cene struje.