Alior banka sa sedištem u Varšavi, Poljska, koristi javni Itirijumov blokčein za autentifikaciju dokumenata svojih klijenata, navodi se u izveštaju Forbsa 17. juna.

Prema izveštaju, kada klijent u Alioru dobije dokument, sada može proveriti njegovu verodostojnost putem linka koji vodi na javni blokčein. To znači da klijenti mogu da provere da li je dokument zaista izdat, u tačno navedenoj formulaciji. Šef blokčein sektora u Alioru, Pjotr Adamčik, objašnjava:

“Mi tačno znamo u kom Itirijum bloku je objavljen dokument sa datim hešom. Ako znamo broj bloka, znamo i vremensku oznaku [...] Znamo da je dokument objavljen pre nekog vremena i da nije promenjen u to vreme [ako je heš koji se nalazi na blokčeinu identičan sa hešom iz dokumenta], tako da možemo dokazati da nije zamenjen na našim serverima.”

Alior je, kako se izveštava, razvio ovo blokčein rešenje kao odgovor na promenljive propise u Poljskoj, gde je Kancelarija za zaštitu konkurencije i potrošača odlučila 2017. da stranice veb-sajta ne predstavljaju “trajni medij” potreban za izdavanje korisničkih dokumenata - problem je u tome što se stranice veb-sajta previše lako menjaju, čineći ih nepogodnima.

Tako je Alior došao do blokčein rešenja koje obezbeđuje onlajn dokumentaciju preko odgovarajućeg trajnog medija. Osim toga, menadžment Aliora navodno veruje da su prva banka koja koristi javni blokčein za korisničke usluge. Šef blokčein strategije u Alioru, Tomas Sienicki, rekao je:

“Želimo da se ljudi uvere u to da smo sve učinili ispravno i da ništa ne prikrivamo. Ako kažemo da su dokumenti zaista verifikovani i autentični, svi to mogu proveriti i potvrditi [...] To nije moguće korišćenjem privatnog blokčeina.”

Prema nedavnoj analizi Cointelegraph-a, banke u Južnoj Koreji sve više koriste blokčein tehnologiju, od rešenja za verifikaciju dokumenata do peer-to-peer usluga; međutim, te iste banke ne koriste kripto usluge.

Finansijski analitičar Sung-džung Kim komentisao je u intervjuu za Cointelegraph ovu situaciju, rekavši da su banke prvenstveno zainteresovane za stvaranje privatnih blokčeinova, ili pronalaženje hibridnih blokčeinova koji su već razvijeni.