Centralna banka Poljske je priznala da finansira anti-kripto kampanju putem društvenih mreža, a naročito Poljskog "jutjubera" Marčina Dubiela kao i njegov video iz decembra 2017. godine "izgubio sam sav novac (I LOST ALL THE MONEY?!)". Poljski medijski portal money.pl nas o ovome obaveštava.

Kampanja protiv kripta koja se vodi putem društvenih mreža vođena je od strane centralne banke Poljske u saradnji sa Poljskim jutjub partnerom Gamellon-om, Google Irealand i Facebook Irealand, finansirajući kampanju sa oko 91.000 zlota (oko 27.000 dolara) u cilju anti-kripto propagande.

Money.pl izveštava da su takođe objavljivani video materijali na Planeti Faktow (Planet of Facts)-jutjub kanal, u kampanji koju vodi centralna banka. Taj materijal je ima preko 1,5 miliona pregleda dok video Dubiela ima preko 900.000 pregleda.

U Dubielovom videu se ne spominje činjenca da je plaćen i kako je inspirisan. Sam video spot nam donosi "tužnu priču" o mladiću koji ulaže sav svoj novac u kripto samo da bi sve na kraju izgubio.

 

Opis videa sadrži hešteg #uwažajnakryptowaluty, koji pripada Poljskom finansijskom nadzornom organu i centralnoj banci Poljske koji udruženim snagama upozoravaju protiv korišćenja kriptovaluta.

Dramatičan kraj videa donosi nam poslednje kadrove iz restorana gde glavni lik ne može da plati večeru za svoju devojku sa svojom novom kripto investicijom, uzrokujući time da ga ona gađa fiat novcem i izjuri napolje ostavljajući ga samog.

Postoje problemi sa onlajn reklamama vezanim za kripto, Kina navodno zabranjuje takve vrste reklama na društvenim mrežama u zemlji, dok su same anti-kripto reklame dosta neobične.

Nakon zvaničnog priznanja trgovanja i rudarenja u februaru 2017. godine, Poljska izgleda da se drži izvan novih kripto trendova. Međutim, nakon objave Venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura o pokretanju nacionalne kriptovalute (Petro), Poljska je navodno jedna od stranih investitora koja je voljna da trguje hranom i medikamentima u zamenu za novu petro kriptovalutu.

Ovaj video se završava sa "zlim" kripto investitorom koji se smeje dok je odveo junaka u propast, brojeći njegov novac.

Youtube

 

Pripremio: Bojan Zečević