Poljska kripto berza BitMarket je 8. jula objavila na svom zvaničnom sajtu da se zatvara.

Prilikom pokušaja da se pristupi berzi putem veb stranice, korisnici dobiju pozdravnu poruku na engleskom i poljskom jeziku sledeće sadržine:

“Poštovani korisnici, sa žaljenjem vas obaveštavamo da je bitmarket.pl/net zbog gubitka likvidnosti 8.7.2019. bio primoran da prekine svoje poslovanje. Obavestićemo vas o daljim koracima.”

Vodeći veb sajt za analizu kriptovaluta CoinMarketCap pokazuje da trgovinska platforma nije bila popularna. Obim trgovanja koji je prijavljen na CMC-u u vreme pisanja vesti je iznosio 850.080 dolara za prethodnih 24h. Ipak, nejasno je kako se trgovina nastavlja dok je berza naizgled zatvorena. Korsinici će i dalje moći da trguju na platformi koristeći API ključeve.

Korisnik Redita OdoBanks je ranije istakao da je berza u nekoliko nedelja imala nekoliko “crvenih zastavica”. Naročito pre zatvaranja, korisnici su bili primorani da menjaju svoje lozinke (bez ikakvog razloga) i njihove API ključeve.

Na kraju, on tvrdi da su neki pokušaji povlačenja bili zaustavljeni, a berza je od korisnika zahtevala da se pridržavaju dodatnih KYC mera. U tim slučajevima su klijentima navodno tražili skeniranje lične karte, fotografije lica dok drže ličnu kartu i “belešku kojom se potvrđuje da koristite BitMarket za kupovinu bitkoina za sebe kao investiciju (novi zahtev).” Korisnik tvdi i:

“Predstavnici berze [...] su tvrdili da je to bio zahtev za KYC koji je već bio prekoračen i da su ciljali samo osobe sa isteklim ličnim kartama. Nikada nisu adresirali optužbe korisnika da su sakrili činjenicu da je berza bila hakovana."

Kako je Cointelegraph objavio krajem juna, singapurska kripto berza Bitrue je pretrpela veliki hak, izgubivši 9,3 miliona XRP-a i 2,5 miliona kardana (ADA) iz svog hot novčanika.

Takođe u junu, Firefox-ov sigurnosni propust je iskorišćen za napad na kripto berzu i provajdera usluge novčanika Coinbase.