Ministarstvo finansija Poljske će privremeno obustaviti sakupljanje poreza za kriptovalute, saopštila je Poljska agencija za štampu (PAP) 18. maja. Ministarstvo navodi da će sprovesti "detaljnu analizu" kripto sfere radi poboljšanja regulative i oporezivanja.

Početkom aprila - izveštaj o porezu na dohodak u Poljskoj dospeva 30. aprila - Ministarstvo finansija je objavila izveštaj kojim objašnjava da oporezivanje za kripto transakcije spada u dve poreske olakšice poreza od 18% i 32%. Takođe se primenjuje dodatni porez od 1% na osnovu ugovora o građanskim pravima, pošto Ministarstvo finansija Poljske smatra da su kripto transakcije jednake transferu imovinskih prava.

Kao odgovor na objavljivanje ovih smernica za kripto oporezivanje, kreairana je peticija Change.org koja je do sada skupila preko 5.000 potpisa, pozivajući na "oslobađanje kripto tržišta i ukidanje svih poreza vezanih za ovu tehnologiju."

Najnovija izjava Ministarstva finansija potvrđuje da se u sadašnjem obliku oporezivanja kripta "može nastati obaveza plaćanja poreza u iznosu često iznad investiranih sredstava".

"Privremeno napuštanje prikupljanja poreza će omogućiti dodatnu i detaljnu analizu i pripremu sistemskih rešenja koja regulišu ovaj ekonomski prostor, uključujući i poreski kontekst", navodi se u saopštenju ministarstva.

PAP napominje da će ovaj predlog regulative biti izdat do 15. juna.

Protekle nedelje, poljska Uprava za finansijsku superviziju (KNF) je postavila tender od oko 173.000 dolara za kompaniju koja bi vodila kampanju na društvenim medijima o opasnostima povezanim sa kriptovalutama, piramidalnim šemama, i forex trgovanjem. U ovom otvorenom prikazu anti-kripto ugla od strane poljske vlade učestvovala je centralna banka Poljske koja je tajno finansirala anti-kripto kampanje, poput jutjub videa u kom čovek gubi sav svoj novac trgujući kriptom.

Centralna banka Poljske i KNF sarađivali su na kreairanju edukativne veb stranice o rizicima vezanim za kriptovalute.


 

Pripremio: Bojan Zečević