Poljska Uprava za finansijsku superviziju (KNF) sprovodi kampanju na društvenim mrežama o rizicima ulaganja u kriptovalute. KNF je objavio tender od  615.000 zlota (oko 173.000 dolara) za planiranje i sprovođenje kampanje, koja se fokusira na rizike vezane za kriptovalute, piramidalne šeme i foreks trgovanje.

Nedavna inicijativa KNF-a očigledno je deo veće kampanje protiv kriptovaluta koju vode vlasti u zemlji. Sredinom februara, Centralna banka Poljske priznala je da finansira kampanju protiv kriptovaluta u vrednosti od 27.000 dolara koja se konkretno sastojala od klipa na jutjubu (bez ikakvih naznaka da je sponzorisan sadržaj) o čoveku koji je izgubio sav svoj novac u kripto trgovanju.

Centralna banka Poljske i KNF takođe su se udružili kako bi napravili anti-kripto edukativnu veb stranicu koja objašnjava zašto "virtuelna valuta nije novac", a "kriptovalute nisu valuta".

Takođe, u februaru, kao odgovor na napore vlade, mali filmski studio objavio je dokumentarni film o kriptovalutama u Poljskoj, pod nazivom Kripto, sa jasnim ciljem edukacije poljske  javnosti o kriptovalutama i blokčein tehnologiji.

Kancelarija KNF-a kaže da će prihvatiti prijave i predloge za kampanju do 18. maja, a kampanja će početi u junu 2018. godine i trajaće 30 dana. KNF-ov opis inicijative pominje i promociju aplikacije koja se naziva "KNF Alert". Prema lokalnim vestima kampanja će uključivati dva video spota od 30 sekundi, verovatno na televiziji.

Poljska prethodna kampanja protiv kripto obrazovanja primljena je uglavnom negativno u zemlji, posebno zbog nedostatka transparentnosti oko sponzora jutjub videa. Poljska centralna banka detaljno je odgovorila na kritike, pominjući nestabilnost kripto tržišta i upotrebu kripta za sajber zločine kao podstrek za video kampanju. Međutim, centralna banka je priznala da se ne protive razvoju blokčein tehnologije.

Cointelegraph je objavio da je poljska Kreditna kancelarija, najveći kreditni biro u Centralnoj i Istočnoj Evropi, sarađivao sa finteh kompanijom iz Velike Britanije za implementaciju blokčein tehnologije za skladištenje podataka o kupcima.


 

Pripremila: Majda Petrović