Suosnivač Itirijuma, Vitalik Buterin, izazvao je kontroverzu među korisnicima kriptovalute nakon što je sugerirao da programeri mogu da poništavaju transakcije.

Povratne informacije 

U anketi na Tviteru 26. oktobra, Buterin je ispitivao pratioce o njihovom mišljenju o preusmeravanju lančanih aktivnosti u slučaju velikog hakovanja berze ili sličnog entiteta.

„Pretpostavimo da se novčanik popularnog pametnog ugovora koji veći deo ETH zajednice koristi bude hakovan. To bi se moglo preokrenuti preusmeravanjem svih lančanih aktivnosti od haka i vršenjem hard-forka (u stilu DAO haka) radi povrata sredstava“, napisao je.

Vitalik Buterin

Nastavljajući, pitao je koliko novčića treba da budu ukradeno da bi zajednica podržala manuelno preusmeravanje.

Čini se daje anketa isprovocirala neke među komentatorima. Etički, tvrde oni, količina novca ne bi trebalo da ima značaja - povlačenjem transakcija uklanjaju se prednosti blokčeina bez centralizovane kontrole.

"Failchain", rezimirao je Denis Parker.

Mrtav protiv intervencije

U skladu sa tim, više od 60% od preko 10.000 odgovora na anketu potvrdilo je da neće tolerisati mere sanacije ni pod kojim uslovima.

Programeri Itirijuma su preokrenuli transakcije i pre toga, posebno prateći zloglasnu Decentralizovanu autonomnu organizaciju, ili DAO, nakon haka u junu 2016., koja je tada izgubila iter (ETH) vredan 60 miliona dolara.

Itirijum trenutno prolazi kroz veliku transformaciju u dugoročnoj nadogradnji koja će na kraju čak dovesti i do promene algoritma. Promene će pomoći da se reše neki gorući problemi na mreži - u avgustu, Buterin je upozorio da je njegov blokčein skoro pun.

Najveći altkoin prema ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji, ETH je ipak slabiji ove godine, dok bitkoin (BTC) sve više cementira svoju poziciju na vrhu.