Kripto berza Poloniex sada kontroliše najveću decentralizovanu berzu (DEX) na blokčein mreži Tron (TRX), navodi se u službenim izveštajima.

Poloniex će sada upravljati TRX Market-om pod novim imenom „Poloni DEX“, potvrdio je direktor kompanije Tron Džastin San 29. novembra. 

Poloniex „preuzima“ decentralizovanu berzu

Ovaj potez dolazi mesec dana nakon što se Poloniex sam odvojio od vlasnika Circle-a i formirao novu berzu koja je adresirala regulatorne probleme u Sjedinjenim Državama.

Prema Sanu, Poloniex je "stekao" TRX Market, dok ostaje nepoznato šta se promenilo i koja finansijska vrednost je generisala posao.

„Da bi dugoročno održali razvoj TRX Market-a, tim je prihvatio ponudu za kupovinu od Poloniex-a i ribrendiraće se sa novim imenom Poloni DEX, postajući decentralizovana berza pod Poloniex-om. Zvanična veb stranica je sada promenjena u poloniex.org “, dodaje se u pratećem blogu Poloniex-a objavljenom 27. novembra.

TRX Market funkcioniše kao berza bez čuvanja koja ne zahteva od korisnika da čuvaju sredstva u centralizovanom novčaniku.

TRX reaguje

Sanova formulacija ipak zbunjuje korisnike društvenih medija. Mati Grinspen, viši tržišni analitičar na drugoj platformi za trgovanje eToro, ispitivao je Sana o tome kako bi se neki nominalno decentralizovani entitet mogao staviti pod kontrolu drugog entiteta.

Poloniex je u međuvremenu obećao dugoročne povoljne efekte za Tron kao rezultat preuzimanja.

„Ova akvizicija će biti veoma značajan potez za TRON ekosisteme, signalizirajući poverenje sektora razmene i prepoznatljivost TRON-a“, tvrdi se u blogu.

U vreme pisanja vesti, TRX/USD par je pao sa svog skromnog porasta nakon najave, izgubivši oko 2% u poslednja 24 sata.

Kako je izvestio Cointelegraph, San je stigao do “naslovnica” ranije ove sedmice nakon što je donirao milion dolara fondu posebno namenjenom za borbu protiv negativnog oglašavanja kripto biznisa. Ideja je potekla od Čangpeng Žaoa, izvršnog direktora Binance-a, nakon sukoba s lokalnim medijem The Block.