Berza kriptovaluta Poloniex je najavila novi nivo naloga - nazvan Nivo 1 - koji omogućava dnevno povlačenje do 10.000 američkih dolara, a da ne bude potrebna potpuna verifikacija KYC procedura.

Prema saopštenju koje je berza objavila 19. decembra, novi nivo naloga je stvoren kao reakcija na povratne informacije korisnika. Post glasi:

„Čuli smo vaše povremene povratne informacije o tome da želite da koristite Poloniex, a da ne odustanete od svog identiteta. Želeli smo da ovo učinimo već neko vreme i žao nam je što nam je trebalo više vremena nego što smo želeli.“

Anonimno trgovanje

Od sada, novi korisnici mogu da se prijave na Poloniex bez KYC-a i pristupe neograničenim depozitima, spot trgovanju i povuku do 10.000 dolara dnevno. Za podešavanje naloga korisnici navodno treba samo da dostave adresu e-pošte i izaberu lozinku. Nivo takođe omogućava pristup takmičenjima na platformi, usluge subvencionisanja i čet. Berza takođe predlaže preduzimanje dodatnih koraka kako bi se osigurala sigurnost naloga:

"Kao i kod bilo kojeg naloga, toplo preporučujemo postavljanje 2FA što je pre moguće kako bi se obezbedio dodatni nivo sigurnosti."

Podaci prijavljeni na zvaničnoj veb stranici pokazuju da nalozi nivoa 1 nemaju pristup trgovanju marginama, pozajmljivanjem, vezama sa fiat valutama. Nadalje, imaju ograničen 2FA oporavak, ručno resetovanje lozinki, ručni transfer sredstava i funkcionalnost oporavka sredstava.

Poloniex trenutno nadograđuje naloge klijenata i odmrzava postojeće neproverene naloge. Ipak, postupak će potrajati nekoliko meseci kako bi bio dostupan korisnicima. Do trenutka objave članka, izvršni direktor Poloniex-a Tristan D'Agosta nije odgovorio na upit Cointelegraph-a o broju naloga i količini sredstava koja će biti zamrznuta. Ovaj članak će biti ažuriran po prijemu tih informacija.

Zanimljivo je da se čini da su ti propisi u suprotnosti s trenutnim trendom ka regulaciji kojom se anonimnim korisnicima zabranjuje kastodi usluga kriptovaluta. Kao što je nedavno objavio Cointelegraph, Peta direktiva protiv pranja novca, koja će u Evropskoj uniji biti usvojena do 10. januara, zahteva da kripto berze iz EU prihvataju samo korisnike koji prolaze KYC procedure.

Kao posledica sve strože regulative, usluga Bottle Pay koja je omogućila korisnicima da šalju bitkoin (BTC) preko naloga na društvenim medijima, odlučila je da se isključi. Kasnije ovog meseca, kripto platforma ChopCoin i rudarski pul Simplecoin takođe su najavili svoje gašenje zbog KYC zahteva.