Vodeća kripto berza Poloniex će onemogućiti trgovanje za 9 novčića američkim korisnicima zbog nesigurnih propisa, navodi se u blogu objavljenom 16. maja.

Počevši od 29. maja, Poloniex će prestati da nudi trgovanje u Ardor-u (ARDR), Bytecoin-u (BCN), Decred-u (DCR), GameCredits-u (GAME), Gas-u (GAS), Lisk-u (LSK), Nxt-u (NXT), Omni Layer-u (OMNI) ), i Augur-u (REP) za svoje klijente u SAD. Trgovanje navedenim sredstvima ostaće na raspolaganju korisnicima berze izvan SAD-a.

Iz Poloniex-a kažu da je ta odluka bila motivisana neizvesnim regulatornim okruženjem u zemlji. "Konkretno, nije moguće biti siguran da li će regulatori SAD-a smatrati ova sredstva hartijama od vrednosti", navode iz berze.

Pravni status kriptovalute ostaje neizvestan u SAD-u. Kao što je ranije objavljeno, “kripto car” iz američke Komisije za hartije od vrednosti i berze (SEC) Valeri Ščepanik je rekla da platforme koje žele da uvedu IOE tokene za naknadu mogu se naći u regulatornom nevolja. "Ako nisu registrovani u SAD-u naći će se u nevolji, ako imaju izdavaoca iz SAD-a ili američke kupce, ako posluju na američkom tržištu", rekla je Ščeparnikova.

Početkom aprila, SEC je objavio regulatorni okvir koji je razvila Ščeparnikova i drugi komesar Bil Hinman, kako bi pomogli učesnicima na tržištu da utvrde da li se digitalna imovina smatra investicionim ugovorom, a samim tim i hartijom od vrednosti.

Predsedavajući SEC-a Džej Klejton i predsednik Komisije za trgovanje fjučersima (CFTC) J. Kristofer Đankarlo istakli su važnost da agencije postanu više upoćene u digitalnu imovinu i blokčein tehnologiju ranije ovog meseca. Đankarlo je dodao da bi CFTC „trebalo da bude u stanju da sprovodi nezavisnu analizu tržišnih podataka kroz različite izvore podataka, uključujući decentralizovane blokčeinove i mreže, bez oslanjanja na samoregulatorne organizacije i tržišne posrednike“.