Kriptovaluta Poloniex je najavila šemu za nadoknadu korisnika pogođenih iznenadnim slomom u maju, koji je doveo do ukupnog gubitka od oko 1.800 bitkoina (BTC). U postu na blogu od 13. avgusta, kompanija se obavezala da će vraćati dnevne naknade za trgovanje (u BTC-u) pogođenim zajmodavcima sve dok se njihovi gubici ne nadoknade u potpunosti.

Iplata će početi u drugoj polovini avgusta, a prvi kredit će uključivati sve naknade za trgovanje nastale od kada su generalizovani gubici prvi put priznati 6. juna 2019. godine. 

Trgovanje na margini umnožava efekte iznenadnog sloma

Poloniex ima P2P sistem trgovanja na margini. Korisnici mogu dobiti kamate slanjem svog BTC-a za pozajmice odakle drugi korisnici pozajmljuju da trguju. Zajmoprimci moraju da osiguraju kolateral.

Krajem maja, malo poznati token pod nazivom Clams (CLAM) se srušio za gotovo 80% za manje od sat vremena. Neviđena brzina sloma pokrenula je bezbednosne mere na automatizovanom sistemu likvidacije, osmišljenom za zaštitu kapitala zajmodavca.

Gubitak 1.800 BTC-a je iznosio u tom trenutku oko 13,5 miliona dolara.

Kontinuirana posvećenost obeštećenju i vraćanju poverenja

Ovaj drugi korak kompanije Poloniex u nadoknadi izgubljenih sredstava. Prvi se dogodio ubrzo nakon incidenta, 14. juna, kada je oko 10% gubitaka (180,736 BTC) bilo proporcionalno podeljeno zajmodavcima koji su pogođeni.

U svom postu na blogu Poloniex naglašava da njihov rad na “osvešćivanju kupaca” nije ograničen na ova dva koraka.