PopChest je servis koji omogućava YouTube-rima da zarade na svojim klipovima bez potrebe za reklamiranjem. Korisnici plaćaju veoma malu proviziju u bitkoinima, obično oko 0,25 dolara (približno 0,000414 btc) da bi pogledali određeni sadržaj. PopChest je imao ograničen uspeh, ali nedavno, YouTuber sa 600.000 pratilaca se prijavio, što je stvorilo navalu interesovanja.

PopChest

PopChest su osnovali Valerian Benet i Džejms Pul 7.5.2015. sa namerom da kreiraju “platformu za distribuciju medija baziranu na blockchain-u, koja će kreatorima omogućiti da budu plaćeni direktno, u realnom vremenu, za svaki pregled”.

Istog meseca projekat je pokrenuo privatnu beta verziju. Međutim, verovatno zbog kombinacije manjka publiciteta i razumevanja za bitkoin, uspon je je bio delimično ograničen.

Kako radi

Kreatori sadržaja se prijave na PopChest-u, ostave link za svoj Coinbase nalog. Zatim upload-uju svoje klipove. Sajt nudi preview od 15-ak sekundi, kako bi korisnici razumeli šta plaćaju. Nakon tih 15 sekundi pojavljuje se QR kod koji korisnici skenniraju kako bi izvršili bitkoin uplatu.

Brajan Armstrong, CEO iz Coinbase-a, je o PopChest-u na Twitter-u:

Odličan Proof of Concept – platite za 5 sekundi sa bitkoinom da biste pregledali klip. Pretnja za oglase

— Brian Armstrong (@brian_armstrong)

NurdRage

NurdRage, YouTube zvezda sa preko 600.000 pratilaca nedavno se prijavio na sajtu.  NurdRage je kanal kreiran od strane “štrebera”, a takođe, namenjen “štreberima”. Oni demonstriraju naučne eksperimente svih nivoa, od kućne hemije do naprednijih reakcija.

Njihov video, nazvan “Rastvoriti Zlato u Otrovu (Sodijum Cijanid) za sada ima 5.132 pregleda, što je jednako 1.283 dolara u bitkoin transakcijama. Video na PopChest-u je dostupan ovde