AMD-ova popularna Radeon RX580 grafička procesorska jedinica (GPU), koju naširoko koriste kripto rudari, sada se prodaje po ceni od 179,99 dolara, prema objavi PC Gamer-a od 19. decembra.

To znači da je GPU koji je dostigao maksimalnu prosečnu cenu od oko 550 dolara u februaru 2018. godine zabeležio pad od 67% u godini koja nije bila optimistična, pod nazivom "Crypto Winter" od strane kripto preduzetnika.

Kao što je Cointelegraph izveštavao, tržište koje je bilo pesimistično na godišnjem nivou imalo je značajan uticaj na industriju kripto rudarenja, sa dramatičnim padom prihoda koji je prisilio mnoge rudare da napuste industriju i prodaju svoju opremu. Neki rudari su počeli da prodaju uređaje za rudarenje “na kilo” kako bi nadoknadili gubitke.

Shodno tome, "Crypto Winter" je takođe pogodio proizvođače grafičkih kartica kao što su Nvidia i AMD. Pad interesovanje za kripto rudarenjem rezultiralo je velikim padom prodaje GPU-a, sa AMD-om koji su izveštavali da je njihova prodaja kripto opreme u trećem kvartalu 2018. bila "zanemarljiva".

U proleće 2018. godine, generalni direktor AMD-a Lisa Su je navela da je "[Blokčein tehnologija] veoma važna tehnologija [...] Ideja da možete da uradite sve transakcije bez posrednika na decentralizovanoj mreži...to je dobra tehnologija, ali iskreno mislim da je to kratkoročno odvraćanje." Što se tiče uticaja blokčein aplikacija na poslovanje kompanije, Su je izjavila:

"Prihodi od blokčeina i rudarenja su bili otprilike oko 10% prihoda tokom prvog kvartala. A istina je da u ovim procenama postoji više različitih faktora. Smatramo da imamo vrlo dobru predstavu o tome za šta ljudi koriste naše proizvode. To je dobar faktor rasta, ali svakako nije dominantni faktor rasta u našoj priči."

Sredinom novembra, Nvidia-ina cena je pala nakon trećeg kvartala, a finansijski rezultati su otkrili "kripto mamurluk" kompanijinih GPU prodaja.

Drugim rečima, pomama za kripto rudarenjem dovelo je do povećanja cena Nvidia GPU-a, ali kada je potražnja nestala, cene se nisu brzo smanjile kako bi privukli kupce koji su čekali na još povoljnije cene.

 

Pripremio: Nikola Mosurović