Verzija mobilne aplikacije trenutno najtraženijeg itirijum dodatka za Chrome pretraživač, MetaMask, predstavljena je na itirijumovoj Devcon konferenciji 31. oktobra, prema tviteru direktora ConsenSys-a Džozefa Lubina.

Lubin, čija softverksa firma za itirijum blokčein iz Njujorka, ConsenSys, radi na MetaMasku od 2016. godine, navedeno je u tvitu:

"Svima omiljena itirijum ekstenzija dolazi na vaš telefon. Tim se fokusira na to da ne bude ’samo kripto novčanik’, nego portal ka svetu blokčeina."

MetaMask, dodatak dostupan za Chrome, Firefox i Brave sa više od milion preuzimanja u Google Chrome Web Store-u, trenutno omogućava korisnicima da koriste itirijum decentralizovane aplikacije (DApps) u svom pretraživaču. Dodatak takođe služi kao veb novčanik koji vi kontrolišete za itirijum i ERC-20 tokene.

Takođe, na Devcon4-u, 30. oktobra, itirijum programer koji je koautor ERC-20 token standarda, Fabian Vogelsteler, predstavio je novi model za ICO projekte, nazvan "reverzibilni ICO", koji teži boljoj zaštiti investitora.

Istog dana kada je najavljen MetaMask, suosnivač itirijuma Vitalik Buterin održao je uvodni govor na skupu, otkrivajući plan za itirijum 2.0, poznatog i kao Serenity. Na pitanje o tačnom datumu objavljivanja, Buterin je odgovorio da "zaista nije tako daleko".

 

Pripremila: Majda Petrović