Relativna stabilnost Bitkoina tokom perioda geopolitičke nesigurnosti je omogućila digitalnim valutama da ih sve više investitora vidi kao sigurno utočište za očuvanje njihovog bogatstva.

Ako govorimo o geopolitičkim rizicima u 2016. godini koje snose nosioci tradicionalnih valuta, akcija, roba i drugih finansijskih instrumenata onda nam prvo na pamet padnu Bregzit i izbori u Americi. Nakon ovih događaja primetili smo nagli pad vrednosti nacionalnih valuta i akcija u kratkom vremenskom periodu.

Bezbednost na prvom mestu

Jedan od najvažnijih faktora koji investitori uzimaju u obzir jeste bezbednost njihovih investicija. Tokom perioda očekivane nestabilnosti, nosioci lokalnih investicija obično traže sigurno utočište za svoje bogatstvo i očuvanje vrednosti.

Nedavni događaji su pokazali da, poput zlata, Bitkoin postepeno preuzima ulogu sigurnog utočišta za očuvanje vrednosti.

Majkl Vogel, direktor Netcoins-a, navodi:

“U nekim krugovima se i dalje Bitkoin smatra visoko rizičnom investicijom, dok ga u drugim smatraju ultimativno sigurnom investicijom.”

Digitalne valute poput Bitkoina su od samog početka kreirane i dizajnirane za informatičku eru. Bitkoin omogućava vrednosti da bude preneta direktno, P2P, bez posrednika, stoga nije vezana ni za kakve političke nadležnosti.

Ova svestrana karakteristika je, izgleda, podstakla nedavni rast poverenja koji su prikazali vlasnici digitalnih valuta. Relativna stabilnost prikazana tokom pomenutih događaja dodatno je povećala poverenje u pouzdanost kriptovaluta poput bitkoina.

Posao još nije gotov

Međutim, Vogel smatra da nije još sve urađeno da bi se Bitkoin proglasio sigurnim utočištem za investitore, sa implikacijama da je posao i dalje u toku.

Vogel dodaje: “Mislim da je u ovom trenutku Bitkoin negde između investicije visokog rizika i sigurnog utočišta, ali kako se nastavlja trend stabilizacije, većini investitora koji ne vole visoko rizična ulaganja Bitkoin postaje prijemčiv.”

Vogel nastavlja objašnjavajući da je vatrenim obožavaocima Bitkoina već poznato da je njegova vrednost kao geopolitičko utočište već potvrđena. Pored Bregzita, primećeni su primeri u Grčkoj, Kini, Argentini i mnogim drugim zemljama u kojima su politički događaji i nestabilne političke klime dovele do povećanog usvajanja Bitkoina.

Vogel je na osnovu posmatranog trenda zaključio da mnogi korisnici Netcoins-a (ATM aplikacija) tretiraju Bitkoin na isti način na koji tretiraju zlatne poluge.

Dalje navodi: “U mojim razgovorima sa Netcoin-ovim korisnicima sam saznao da neki od njih koji aktivno kupuju Bitkoin takođe aktivno ulažu i u zlatne poluge. Ti klijenti su mi rekli da investiraju u Bitkoin iz istih razloga iz kojih investiraju u zlatne poluge - i Bitkoin i zlato su alternative, sigurne investicije u poređenju sa tradicionalnim valutama.”