Poreska uprava u Americi aktivno traga za pokušajima utaje poreza korišćenjem bitkoina. Chainalysis je alat pomoću kojeg će ih demaskirati.

Mnogi ljudi veruju da je bitkoin anoniman iako je on zapravo pseudoanoniman. Sve transakcije povezane sa određenom adresom su vidljive na blokčeinu javno i transparentno.

Međutim, nije moguće povezati određenu adresu novčanika sa stvarnim identitetom osobe/kompanije bez ikakvih dodatnih informacija.

Iako dobra praksa vezana za privatnost može sprečiti curenje informacija, uvek postoji tačka u kojoj bitkoin transakcija ima dodira sa tradicionalnim monetarnim sistemom (kada ga koristite u prodavnici ili kada ga prodate u menjačnici), a dokazi o identitetu mogu postati neophodni.

U suprotnom smeru, moguće je razotkriti lanac bitkoin transakcija u određenoj meri.

Poreska uprava i Chainalysis

Poreska uprava se trudi da dobije detalje o bitkoin transakcijama i otkrije slučajeve utaje poreza.

Poreska uprava je tražila od Coinbase-a da pošalje detalje o svojim korisnicima za period 2013.-15. godina. Na osnovu dokumenta na koji se poziva Daily Beast, Poreska uprava je ugovorila sa Chainlysis-om analizu transakcija i otkrivanje korisnika.

Chainalysis koristi podatke prikupljene na javnim forumima, nelegalno prikupljene podatke raznih marketinških agencija uključujući i dark web, kao i podatke o uplatama/isplatama u menjačnicama  kako bi označila i identifikovala transakcije.

Poreska uprava očekuje da će korišćenjem ovih podataka moći da uhvati varalice, kao i kriminalce koji prodaju drogu i druge ilegalne proizvode i usluge za bitkoin.

Da li Chainalysis funkcioniše?

Postojala je specijalizovana usluga pomoću koje ste mogli da ‘zatamnite’ podatke o izvoru bitkoina. Bitmixer.io je bio lider u pružanju takvih usluga, pre nego što je objavio odluku da prestaje sa radom.

Coinjoin transakcije otežavaju trivijalno povezivanje bitkoin transakcija. Servisi kao što je Joinmixer pomažu istomišljenicima da kombinuju transakcije kako bi poboljšali privatnost.

Štaviše, Chainalysis tvrdi da ima informacije o velikom broju bitkoin adresa (oko 25% od ukupnog broja); pretpostavlja se da su to adrese sa lošim praksama zaštite privatnosti.

Postoji mogućnost da Chainalysis ne bude u mogućnosti da otkrije transakciju ako korisnici namerno pokušavaju da ‘zamrače’ (sakriju) transakcioni trag.

Šta je sa altkoinima?

Koliko god da se Poreska uprava trudi da prikupi informacije o korisnicima koji stoje iza bitkoin transakcije, njihov trud će biti uzaludan kada prošire svoje delovanje i na neke zaista anonimne kriptovalute.

Određene valute kao što su deš, monero i zkeš imaju ugrađene dodatke za zaštitu privatnosti koji otežavaju praćenje transakcija.

Ako korisnici prebace svoje bitkoine u druge kriptovalute kao što su ove, Poreska uprava će imati pune ruke posla kada bude pokušavala da otkrije konkretne slučajeve utaje poreza.

Resursi koji bi bili potrebni da se istraže ove valute čine sam postupak nepraktičnim.  

Moguće je da jednostavan i jasan poreski sistem koji je u skladu sa prirodom kriptovaluta postigne veću usklađenost u pogledu oporezivanja kriptovaluta.

Kriptovalute su trenutno u sivoj zoni i to može sprečiti ljude da potpuno otkriju svoju kriptovalutnu imovinu poreskim organima.