Nesigurnosti vezane za upotrebu Bitkoina i drugih kriptovaluta su postale prošlost. U dokumentu objavljenom 29. novembra 2016. godine ruska Federalna poreska služba je konačno zauzela stav o legalnosti korišćenja bitkoina i vršenja bitkoin transakcija. U dokumentu se kategorički izjavljuje da ne postoji zakonska zabrana kriptovaluta.

Tri godine neizvesnosti

Za tri godine ruske vlasti nisu mogle da odluče da li da prihvate bitkoin ili da ga zabrane i uvedu kazne. Ministarstvo finansija je predlagalo uvođenje kazne od četiri godine zatvora za korišćenje bitkoina.

Čak i bankarski zvaničnici koji se bave bitkoinom treba da budu osuđeni na sedam godina zatvora i dobiju zabranu obavljanja određenih poslova u finansijskim institucijama. Međutim, vlasti su ukinule svoju odluku i dale Ministarstvu finansija novu direktivu za pisanje zakona o kriptovalutama.

Bitkoin kao strana valuta

Dokument Federalne poreske službe koji je ozakonio bitkoin ukazuje da bi sve trgovinske poslove u vezi bitkoina i drugih kriptovaluta trebalo smatrati stranim ili spoljnim hartijama od vrednosti. Ovo u suštini čini kupovinu i prodaju Bitkoina i drugih kriptovaluta novčanom transakcijom.

Pranje para i terorizam

Međutim, u saopštenju se navodi da bi ruske vlasti mogle da istraže svako korišćenje bitkoina za koje se sumnja da je u svrsi pranja para i terorizma. Da li je ovo poziv za KYC i AML od strane menjačnica tek treba da se razjasni od strane Vlade, jer postoji više tumačenja. Od svih indikacija, direktive izgledaju nejasno.