Nemački proizvođač automobila Porsche AG će povećati svoje ulaganje u startape - sa fokusom na blokčein i veštačku inteligenciju - za oko 176 miliona dolara u narednih pet godina, prema saopštenju kompanije objavljenom 25. septembra.

Povećanje ukupnih investicija Porsche-a u aktivnosti ulaganja u rizične investicije u narednih pet godina izazvano je potrebom da se "stekne pristup trendovima, novim tehnologijama i poslovnim modelima", navodi se u saopštenju.

Investicije će biti usmerene ka preduzećima u ranoj fazi rasta koje se odnose na "iskustvo klijenata, mobilnost i digitalni način života", kao i buduće tehnologije uključujući blokčein, AI i virtuelnu realnost.

Luc Meški, zamenik predsednika i član Izvršnog odbora za finansije i IT u Porsche AG, istakao je da kompanija mora "temeljno da promeni svoj poslovni model" kako bi zabeležila uspeh u budućnosti, dodajući:

"Do danas je inovacija u velikoj meri bila usmerena prema tehnologiji i sa jakim vezama sa našim trenutnim ključnim kompetencijama [...] Od suštinskog je značaja da izgradimo snažan ekosistem sa kompetentnim partnerima."

Početkom ove godine, Porsche je započeo istraživanje upotrebe blokčein aplikacija u svojim vozilima u saradnji sa berlinskim startapom XAIN. U saopštenju za javnost od 25. septembra, Porsche napominje da je Porsche Ventures manjinski akcionar u firmi koja koristi blokčein za upravljanje istorijom starih vozila.

U martu je Daimler AG, gigant za proizvodnju automobila poznat po svojim brendovima Mercedes-Benz i Smart, otkrio da testira sopstvenu digitalnu valutu na bazi blokčeina MobiCoin, koja bi nagrađivala vozače zbog ekološki prihvatljivije vožnje.

Takođe u martu, Audi je najavio da je testirao blokčein tehnologiju za njegovu fizičku i finansijsku distribuciju.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić