Uprava luke Roterdam potpisala je sporazum o saradnji sa holandskim blokčein startapom CargoLedger da koristi tehnologiju za praćenje tereta, objavio je 14. juna Transport Online.

Kao deo svog godišnjeg akceleratora PortKSL, uprava luke je partner sa CargoLedger-om kako bi implementirala blokčein rešenje za praćenje tereta. Tehnologija će se primeniti kako bi se poboljšala kontrola kvaliteta u lancima snabdevanja i uspostavio transparentan i siguran sistem za uvođenje novina prilikom upravljanja i rukovanja teretom.

Blokčein sistem će beležiti i obrađivati podatke iz obeleženih paketa, koji se mogu skenirati od strane prijemnika u Roterdamovim lukama, kako bi odmah stekli uvid u stanje tereta, kao što je njegova temperatura i vlažnost.

Potencijal blokčeina da obezbedi praćenje proizvoda i efikasnu evidenciju podataka potvrđuje sve veći broj globalnih logističkih subjekata.

Ranije ove nedelje, globalno transportno i logističko odeljenje Deutsche Bahn otkrilo je da je u partnerstvu sa startapom VeChain (VEN) pokrenulo decentralizovanu aplikaciju (DApp) koja se može koristiti za ocenjivanje partnera trećih strana na osnovu procene usluga kao što je pakovanje, transport i kvalitet robe.

Tokom blokčein pretresa u američkom Kongresu u maju, potpredsednik za globalno carinsko posredovanje u brodskom gigantu UPS-u je predložio da bi globalni sistem za praćenje pošiljki zasnovan na blokčeinu pomogao u povećanju integriteta, transparentnosti, interoperabilnosti i sigurnosti za međunarodne pošiljke.

U januaru su vodeći članovi logističke industrije - koja zapošljava najveći broj ljudi u svetu – rekli Cointelegraph-u da je blokčein tehnologija "besprekorno rešenje" za inovacije prenosa roba, usluga i vrednosti na globalnom nivou.


 

Pripremio: Nikola Tasić