Ruske vlasti su odbile ideju uvođenja kazne za poslove sa bitkoinom.

Beskrajne diskusije

Za više od dve godine ruske vlasti nisu mogle da se odluče u vezi bizarnog Bitkoin. Ruske vlasti su odbile ideju uvođenja kazne za poslove sa Bitkoinom ili drugim kriptovalutama.

Ranije, Ministarstvo finansija je predložilo uvođenje zatvorske kazne u trajanju od četiri godine za korišćenje kvazi-novca, a među označenima je bitkoin i druge kriptovalute.

Naime, direktori banaka i drugih finansijskih institucija bi pauzirali u trajanju od sedam godina zatvora za poslovanje sa bitkoinom, sa kasnijim lišavanjem prava da preuzmu poziciju menadžera.

U junu je pomoćnik ministra finansija Aleksej Moisjejev naveo da su u saopštenju ministarstva revidirani i razmotreni termini koji se koriste u nacrtu zakona.

Državno tužilaštvo i Ministarstvo pravde su se složili da nema razloga za uvođenje mera krivične odgovornosti za trgovanje Bitkoinom. Ministarstvo finansija i Centralna banka Rusije su podržali ovu odluku.

Ministarstvu finansija je naloženo da revidira nacrt zakona upućen predsedniku i dostavi ga do kraja leta.

Neka poreska uprava  zna da se igraš sa bitkoinom

U ovom trenutku bitkoin entuzijasti mogu da budu zahvalni državi što nije zabranila bitkoin. Ipak, postoji jedna stvar koja im neda da slobodno dišu. Kupovina i prodaja kriptovaluta se smatra valutnom transakcijom i mora se prijaviti poreskim službama.

Glavni poreski organ Rusije je naveo da transakcije kupovine i prodaje kriptovaluta između rezidenta i nerezidenta u zemlji, uz korišćenje deviznih vrednosti i (ili) valuti Ruske Federacije, su u stvari, valutne.

Dok ruske vlasti još uvek nisu definisale Bitkoin, zajednica je našla način da “ide okolo” i stavila ga u regulatorni okvir.

Stoga nije ni važno da li je bitkoin valuta, roba, kvazi novac ili nesto drugo. Dokle god ga ruski poreski obveznici razmenjuju za valutu, to se smatra kao valutna transakcija koja treba da se prijavi poreskim organima. Saopštenje Državne poreske uprave je namenjeno za informativne svrhe i ne podrazumeva izradu revizije i izmene u postojećem zakonodavstvu. Sa nestrpljenjem ruskih državnih vlasti da zabrane i ograniče stvari u zemlji, mi tek treba da vidimo sudbinu ove inicijative.