Čangpeng Žao (CZ), direktor kripto berze Binance, najavio je da platforma planira da od sutra u potpunosti omogući depozite i povlačenja. CZ je ovo objavio 12. maja u svom obaveštenju o nedavnom incidentu.

Kako je saopšteno, Binance je obustavio depozite i povlačenja jer je radio na ponovnoj obnovi svojih sigurnosnih sistema nakon velikog haka 7. maja, koji je rezultirao krađom od oko 7.070 bitkoina (BTC) iz berzinih onlajn novčanika - vrednih preko 40 miliona dolara u to vreme.

U najnovijem saopštenju, CZ nije govorio o akcijma koje preduzima tim berze nakon haka, govoreći javnosti da će otkriti više informacija kada platforma u potpunosti nastavi sa svim svojim operacijama. On je, dakle, ukratko naveo da:

“Naš tim napreduje i radi ceo vikend. U proteklih nekoliko dana napravili smo značajan remont u našem sistemu, sa velikim brojem dodatih naprednih sigurnosnih karakteristika i/ili potpuno izmenjenim. Kasnije ćemo podeliti detalje o nekim promenama.”

Ovo ažuriranje predstavlja treći po redu zvanični odgovor izvršnog direktora berze od kada je došlo do incidenta - prva je bila javna sesija na Tviteru nakon haka, a drugi je kratak pregled mera koje se preduzimaju kako bi se ublažile šanse za buduće narušavanje bezbednosti.

Od dosadašnjih Binance-ovih objava, poznato je da je hak navodno bio unapred osmišljen i sproveden nizom taktika koje su uključivale “phishing” i viruse za dobijanje velikog broja 2FA kodova i API ključeva.

Incident je takođe izazvao još jednu kontroverzu kada je CZ javno objavio da je razmotrio - i odbacio - ideju o odgovoru na hakovanje spornim pristupom reorganizovanja Bitkoinovog blokčeina: tj. preduzimanje koraka za podsticanje rudara da formiraju konsenzus kako bi kontrolisali 51% kompjuterske snage mreže i reorganizovali transakcije na blokčeinu nakon haka.

Kao odgovor na žestoku kritiku zajednice, CZ je odlučio da ne pokušava ovu strategiju - čija je izvodljivost u svakom slučaju sumnjiva, prema nekim mišljenjima - navodeći narušavanje reputacije bitkoina i pretnju po njegovu nepromenljivost i principe decentralizacije.

Binance je rangiran kao četvrta po veličini globalna berza, pri čemu je u proteklih 24 sata zabeležen pad dnevnog obima trgovanja od 24%.

Bitkoin (BTC) je u padu za 4,3% na dan, ali ostaje iznad cene od 7.000 dolara, tj na 7.058 dolara u vreme pisanja, prema podacima sa CoinMarketCap-a.