Oko 6 milijardi dolara je prikupljeno putem ICO projekata u 2017. godini. Skoro 37% tog iznosa ostvarilo je dvadeset ICO-a. Imena kao što su Filecoin,Tezos ili Bancor stvorili su puno buke, ali šta se kasnije dogodili sa njihovim tokenima? Mogu li investitori dobiti veće povraćaje kupovinom tokena nekoliko meseci nakon početnih ponuda?

Pet najvećih ICO-a, iz prvih dvadeset po prikupljenom iznosu, pokazuju da  povrat ulaganja može dostići i do 870% u roku od tri do četiri meseca. Napominjemo da projekti čijim se tokenima ne može trgovati ili se trguju manje od dva meseca nisu bili uključeni u pregled. Podaci su sakupljeni i obrađeni u istraživanju agencije ICORating.

1.Tezos: prikupljeno 232 miliona dolara; tokenima se trguje tri meseca

 •     ICO token cena: 1XTZ = 0.47 dolara
 •     XTZ token maksimalna cena  = 11.21 dolara
 •     XTZ token minimalna cena  = 1.76 dolara
 •    XTZ token cena 07/01/2018 =5.82 dolara

Povraćaj posle ICO-a (USD): +1.138%

Napredak: Tezos je verovatno bio jedan od ICO-a koji najviše obećavaju u 2017. godine, jer je njegova tehnologija imala za cilj da pojednostavi lansiranje novih projekata i da se takmiči sa itirijumom. Iako mapa puta projekta ne sadrži precizne rokove, a njen osnivač Artur Bretman je postavio novu tehničku verziju 22. Decembra, zbog čega se čini da platforma neće biti uskoro pokrenuta.

Štaviše, protiv Tezosa su nedavno podnete dve tužbe i optužen je za kršenje američkog saveznog i državnog zakona. Tokeni su kvalifikovani kao hartije od vrednosti i ne evidentirajući ih kao takve, kompanija je prekršila Zakon o hartijama od vrednosti. Projekat je takođe optužen za prevaru jer su tokeni distribuirani pod izgovorom dobrovoljnih doprinosa. Neki od investitora zatražili su povraćaj sredstava, ali su njihovi zahtevi odbijeni, što je objašnjeno činjenicom da to nije deo početnog sporazuma. Uprkos ovim pitanjima, cena Tezos tokena nikada nije pala ispod cene ICO-a i pokazala je profit koji je 12,4 puta uvećan u odnosu na uloženo u američkim dolarima.

2. Bancor: prikupljeno 153 miliona dolara; tokenima se trguje šest meseci

 • ICO cena token: 1 BNT = 3.92 dolara
 • BNT token maksimalna cena = 8.17 dolara
 • BNT token minimalna  cena  = 1.52 dolara
 • BNT token cena 07/01/2018 = 8.17 dolara

Povraćaj posle ICO-a(USD) = +108%

Bancor ima za cilj da uvede jednostavan način izdavanja pametnih-tokena i konvertuje ih bez ugovarača. Projekat je ostvario napredak od Launch Festival 2017 kada je njegova aplikacija bila samo u test-modu. Sada može konvertovati 14 kriptovaluta uključujući Itirijum  i BTN token, ali opcija za izdavanje tokena još nije dostupna. Bankor token pokazuje najmanji povraćaj za ICO među pregledanim.

3.Status: prikupljeno 100 miliona dolara; tokenima se trguje šest meseci

 •    ICO cena token: 1 SNT= 0.037 dolara
 •    SNT token cena max =0.65 dolara
 •    SNT token cena min = 0.002 dolara
 •    SNT token cena 07/01/2018=0.6$

Povraćaj posle ICO-a (USD):+1.521%

Napredak: Status kombinuje mobilni mesindžer i ptretraživač za povezivanje korisnika pametnih telefona sa itirijum ekosistemom. Osnivači su izjavili da je beta verzija planirana za drugi i treći kvartal 2017. i da će krajnjim korisnicima omogućiti funkcije kao što su enkriptovane poruke, P2P menjačnica, iter novčanik itd.

Čini se da je puštanje u rad odloženo, iako to ne znači da nema napretka. Iz nedeljnih javnih izveštaja objavljenih od strane Status Team Leadersa, čini se da će pre ili kasnije projekat biti završen. Međutim, to ne može garantovati da će imati uspeh sa korisnicima.

Pored toga, SNT cena tokena ne raste eksponencijalno, jer ni jedan proizvod do sada nije u upotrebi. Istovremeno, nema razloga za veliki pad jer projekat prati svoj put. Sve u svemu, tok SNT-a je povećao svoju cenu za 16.2 puta od ICO-a.

4.Kin: prikupljeno 98 miliona; tokenima se trguje tri meseca

 •  ICO token cena : 1KIN = 0.0001 dolara
 •  KIN token cena max = 0.001434 dolara
 •  KIN token cena min = 0.000037 dolara
 •  KIN token cena 07/01/2018 =0.001123 dolara

Povraćaj posle ICO-a (USD) :1.023%

Napredak: Kin ICO je ocenjen kao nisko rizičan i njegova reputacija je znatno velika. Ekosistem Kina izgleda kao još jedan obećavajući pristup takozvanoj "konverzacijskoj trgovini", koji je i dalje samo koncept za skoro svaki mesindžer osim WeChat-a.

Za tržište ICO-a, iako je Kin možda jedan od najodrživijih projekata jer ima opipljiv proizvod i 300 miliona aktivnih korisnika mesečno. Još uvek je pitanje kako će se prosečni Kik korisnik ukinuti svoj Kin. Takođe, nema vesti o integraciji Kina sa Kikom koji je bio zakazan za poslednji kvartal 2017.

Kinov plan da završi saradnju sa itirijumom izgleda neiskreno jer se suočava sa žalbama investitora. Uprkos prednosti Kik-a u odnosu na vrlo sličnu platformu Status, Kin tokeni pokazuju povraćaj jedanipo, što je oko +1,023 posto od ICO-a.

5.TenX: prikupljeno 80 miliona dolara; tokeni u prodaji šest meseci

 • ICO token cena : 1 PAY = 0.64 dolara
 • PAY token cena max = 5.33 dolara
 • PaY token cena min = 0.56 dolara
 • PAY token cena 07/01/2018 = 4.16 dolara

Povraćaj posle ICO-a (USD): + 550%

Napredak: TenX je tvrdio da pojednostavljuje upotrebu kriptovaluta u svakodnevnom životu. Projekat je već pokrenuo svoju aplikaciju. Njegova verzija za Android preuzeta je više od 50.000 puta od avgusta, uprkos tome što je u beta verziji. Aplikacija je još uvek u razvoju, a njegova se ekspanzija planira početkom 2018. Nakon eksponencijalnog rasta, cena PAY tokena pala je sa 5,33 dolara na manje od 1,5 dolara, ali sveukupno je dodala vrednost od 550% od ICO-a.

Ključ uspeha i razlozi neuspeha

Najuspešniji ICO projekti 2017. bili su projekti koji su obećali da će blokčein i kriptovalute biti prikladnije za svakodnevnu upotrebu: berze, uplate, plaćanja, izdavanje tokena, nagrade, itd. Ali to ne znači da fokus projekta garantuje uspeh i ICO-a i nakon ICO-a.

Uopšteno gledano, mnogo je važnije da projekti imaju održivu dokumentaciju i poslovne ciljeve, da prate plan puta proizvoda i redovno informišu investitore o napretku.

Trenutno postoje dva problema na tržištu nakon ICO-a, precenjivanje i transparentnost. Za investitore i fondove, ključno je imati relevantnu rocenu projekta i pre i nakon ICO-a. Nažalost, za osnivače nije uvek očigledno - neki od njih prestanu da informišu medije ili radare rejtinga nakon uspešne početne ponude i čine projekte osetljivim na informativne napade.

Drugi razlog je to što osnivači mogu preceniti svoj projekat i rokove kako bi stvorili više žagora pre ICO-a. Stoga se sprovođenje odlaže, a investitori su ograničeni da prodaju tokene.

Ovi razlozi, kao i druge okolnosti, mogli su da umanje cenu tokena. Bilo kako bilo, prošle godine je u tokene uloženo 6 milijardi dolara, tako da će ICO rejting biti važan u 2018. godini.

                                                                                                                                                                                         Brajan Kin, šef odseka za razvoj u ICORating agenciji


 

Pripremi: Nenad Ćurčić