Bitkoin Core saradnici i direktori iz bitkoin industrije predložili su hard-fork, ali se direktori Xapo-a i Coinbase-a ne slažu.

Konferencija o bitkoinu održana je 21.02.2016. u Cyberport-u u Hong Kongu. Konferenciji su prisustvovali direktori iz kompanija Bitfury, Bitmain, Han Solo, Blockcloud, A-XBT, BIT-X Exchange, Coinfloor, Huobi itd. Sastanku su prisustvovali i bitcoin Core saradnici Kori Filds, Džonson Lau, Luk Dašjr, Met Koralo i Piter Tod.

Postignut je opšti konsezus koji je i potpisan od strane svih direktora, bitkoin Core saradnika, članova Bitkoin Asocijacije Hong Konga i ostalih prisutnih.

Konsenzus o Hard-Fork-u

Zvanično saopštenje izdato na konferenciji glasi:

“Razumemo da SegWit nastavlja da se aktivno razvija kao soft-fork i da će najverovatnije doći do puštanja u rad u naredna 2 meseca, kao što je i planirano. Nastavićemo rad kako bismo razvili javni bezbedni hard-fork, baziran na unapređenjima u SegWit-u. Hard-fork će imati karakteristike o kojima se trenutno diskutuje, kao i da se poveća veličina bloka do 2 MB...“

U saopštenju je navedeno da će hard-fork biti aktiviran jula 2017. godine ukoliko dobije podršku bitkoin zajednice. Kod za hard-fork biće dostupan do jula 2016.

Kritike iz Xapo-a i Coinbase-a

Predlog je, međutim, naišao i na kritike direktora Xapo-a i Cinbase-a.

Brajan Armstrong, CEO Coinbase-a, je napisao da se ne slaže sa predlogom. Prema njegovom mišljenju, stavljanje SegWita za prioritet pre veličine bloka bi bila greška. Napisao je: “SegWit sadrži nekoliko dobrih karakteristika, ali nije dobro rešenje koje bi pomoglo skaliranju bitkoina, što je najurgentniji problem koji treba rešiti. Core saradnici veruju da SegWit sadrži neophodne karakteristike kako bi se hard-fork bezbedno sproveo (i sprečio određene napade). Međutim, verujem da Classic već sadrži kod koji sprečava takve napade.“

Takođe je dodao da je jul 2017. “predaleko“ i da postoje bolje opcije:

Bitcoin Classic je već predložio radnu verziju u kodu koja bi mogla da se koristi već danas. Rešenje su napisala i revidirala 2 bivša Core developera, pa verujem da je rešenje visokog kvaliteta.“

Njegov konačni stav je da plan treba biti odbačen jer razvoj bitkoin protokola ne treba biti rad samo jedne grupe, već treba postojati više timova koji se nadmeću u dodavanju funkcija protokolu.

CEO Xapo-a i član Upravnog Odbora PayPal-a tvitovali su u korist Armstronga: