Velike menjačnice kriptovaluta Bitfinex i Poloniex su najavile, prva u martu, druga u julu ove godine, da će prestati sa radom u državi Vašington nakon usvajanja Zakona 5031 u Senatu odnosno Zakonu o jedinstvenim novčanim uslugama.

Neke menjačnice žele da posluju uprkos novoj regulativi.

Među njima je Gemini, koja je već obezbedila odobrenje i licencu za početak poslovanja u državi Vašington, omočućavajući svojim klijentima kupovinu i prodaju digitalnih valuta na menjačnici.

Licence za rad neophodne

Zakon ima za cilj da reguliše prenosnike novca i menjačnice u državi, uključujući i operatere virtuelnih valuta.

Čini se da nova pravila ne podržavaju ciljeve i sposobnosti menjačnice da efikasno usluže klijente, smatraju u Bitrex-u i Poloniex-u.

Bitfinex je još u martu odustao od licenciranja, posebno navodeći tehnički deo dokumenta:

“Važno: Finansiranje nije dozvoljeno tamo gde je zabranjeno važećim zakonom. Američki državljani ne smeju da finansiraju primaoce na sajtu. Štaviše, stanovnicima država Vašington i Njujork je zabranjeno da deponuju, povlače ili trguju na sajtu.”

Deo izjave koju je Poloniex objavio na svojoj veb stranici glasi:

“Nakon pažljivog razmatranja regulative o finansijskim uslugama ministarstva finansija države Vašington, Poloniex će suspendovati kreiranje naloga u Vašingtonu do daljnjeg. Postojeći korisnici iz države Vašington će dobiti mejl sa uputstvom o tome kako da obrišu svoj nalog.”

Zakon utvrđuje da bilo koji etintet ili pojedinac koji želi da upravlja menjačnicom kriptovaluta u državi treba da podnese zahtev za izdavanje dozvole i da se dogovori sa revizorom da nadgleda i proverava njegov sistem kako bi se osigurala njegova transparentnost i integritet.

Menjačnica treba da odredi obveznicu čiji će se iznos obračunavati na osnovu ukupnog iznosa valute koja je razmenjena u prethodnoj godini.

Deo novog zakona glasi:

“Za poslovne modele koji čuvaju virtuelne valute u ime drugih, podnosilac zahteva mora da obezbedi reviziju svih elektronskih informacija i sistema podataka koji su prihvatljivi za zakonodavca.”