Dok sa jedne strane ljudi koji nemaju poverenja u bitkoin govore kako on nema stvarnu upotrebu i da se koristi samo za špekulacije, predškolske ustanove u Njujorku su dokazale suprotno: bitkoin može biti pogodan i uspešan način plaćanja.

Istraživanje među roditeljima

U intervjuu koji je dao Marko Cioka, direktor škole Montesori u Flatironu i SoHo-u, objasnio je da je imao nekoliko roditelja koji su izrazili interesovanje i pitali o mogućnosti plaćanja školarine putem kriptovaluta, tačnije bitkoinom.

Veliki broj roditelja je dolazilo sa pitanjem: "Heej, da li prihvatate bitkoin? Imam ovaj bitkoin. Da li postoji mogućnost da se školarina plati bitkoinom?"

Obzirom da se Marko proteklih nekoliko godina interesovao za bitkoin i njegovo tržište, upoznao se sa mogućnostima koja on pruža, uključujući lakoću plaćanja, niske naknade i brzinu i efikasnost prilikom izvršenja transakcija. Zajedno sa ostalim članovima administracije, Cioka je doneo odluku da uvede bitkoin kao jedan od načina na koji može da se plati školarina.

Naknade prilikom plaćanja kreditnim karticama su ubistvene

Škola ne zadržava bitkoine, već koristi procesor za plaćanja da bi na njihovnim bankovnim računima dospele pare u standardnoj valuti. Stoga nisu izloženi nestabilnosti bitkoina. Iako im je naknada za transakcije 1%, u poređenju sa istim koje se obračunavaju prilikom korišćenja kreditnih kartica, čini se zanemarljivom.

Štaviše, kreditne kartice prilikom plaćanja mogu biti odbijene, što dovodi do dodatnih naknada. Dakle, škola ne prihvata kreditne kartice kao oblik plaćanja. Uz bitkoin opcije su: gotovina, čekovi i elektronsko plaćanje.

“Da tu je 1% naknade za transakciju, ali znate to je manje od 2, 3, 4% koliko ona ponekad iznosi prilikom plaćanja kreditnim karticama. Mnoge kreditne kartice neretko budu odbijene, a onda se pojavljuje još dodatnih taksi, potom se one moraju nadoknaditi i to je ozbiljan problem za školu."

Nije trik

Mnoge kompanije su nedavno objavile kako su uvele bitkoin kao novu opciju plaćanja, našavši nekolicinu korisnika koji su voljni da plate digitalnom valutom. U ovom slučaju (Ciokine škole) se to pokazalo kao pravi potez jer je znatan broj roditelja školarinu platilo tim putem. Pošto postoje roditelji koji su uspešni u oblasti blokčeina, potez oko uvođenja bitkoina je dobio pozitivne kritike.

Sa stanovišta škole, oni su samo ponudili dodatnu i novu opciju plaćanja roditeljima. Bitkoin nije rezervisan samo za moderna preduzeća; čak i škole koje drže do tradicije mogu da ga ponude kao novu opciju plaćanja.

 

Pripremio: Miodrag Radonjić