Kompanija koja se bavi sajber zaštitom Kaspersky Lab, predstavila je siguran onlajn sistem glasanja koji je baziran na blokčein tehnologiji. Nazvan je Polys i predstavljen je na događaju “Cybersecurity weekend” koji se održava jednom godišnje u Dablinu, u Irskoj.

Sistem je podržan transparentnim kripto algoritmima

U saopštenju koja je objavljena na Polys-ovom vebsajtu, kompanija je iznela stav da je blokčein ona spona koja je potrebna da bi onlajn sistem za glasanje bio efikasan i siguran.

"Onlajn glasanje nameće izuzetno stroge kriterijume za sigurnost svakog aspekta glasanja. Verujemo da je blokčein spona koja je ključna u arhitekturi održivog onlajn glasačkog sistema."

Prema Vartanu Minasianu, šefu za investicije i inovacije u kompaniji Kaspersky Lab, blokčein u kombinaciji sa njihovim dobro poznatim sistemom sajber sigurnosti bi mogao da reši glavna pitanja vezana za privatnost, transparentnost i sigurnost onlajn glasanja.

"U našem "Kaspersky Lab business incubator" mi podržavamo i interne i eksterne timove u razvoju sjajnih ideja i tehnologija, koje se mogu implementirati u različitim oblastima koja su bitna za sigurnost i bezbednost. Jedna od takvih oblasti je onlajn glasanje, a kada smo istražili mogućnosti implementacije blokčeina, naš tim je shvatio da ova tehnologija u kombinaciji sa ekspertizom kompanije u oblasti sajber sigurnosti, može rešiti ključne probleme vezane za privatnost, transparentnost i sigurnost onlajn glasanja. Veoma smo uzbiđeni što smo uspeli da stvorimo pogodno okruženje za ovu internu inovaciju."

Opcije glasanja na mreži koju pokreće blokčein

Prema Kaspersky Lab-u, Polys  nudi besplatnu veb bazu za kreiranje onlajn glasova sa dve opcije, naime, većinom glasova i kumulativnim glasanjem. Sistem, takođe, podržava glasanje putem mejla, jedinstvenih kodova i javnog glasanja.

Kompanija je već objavila beta verziju sistema kako bi dobila ranu povratnu informaciju o istom i interaktivno razvila operativan sistem glasanja. 

Pripremio: Miodrag Radonjić