Različiti faktori utiču na vrednost bitkoina. Očekuje se šest važnih događaja u narednoj godini koji bi mogli da utiču na rast cene bitkoina u 2017. godini. To su: aktivacija Segregated Witness-a (u daljem tekstu Segwit), puštanje u rad Lightning mreže i Tumblebit-a, odobravanje Bitkoin ETF-a, finansijske nesreće i ekonomska nestabilnost.

Segwit, Lightning, Tumblebit

Segwit, Lightning i Tumblebit su skalabilna rešenja koja će omogućiti realizaciju većeg broja transakcija.

Do sada, Segvit ima najveću verovatnoću da bude aktiviran zbog podrške startapa i rudara i kompatibilnosti sa platformama za novčanike. Bitnodes, platforma koju je napravio 21lnc., navodi da 39,3% svih nodova podržava Segvit. Kada Segvit dostigne prag aktivacije, što zahteva konsenzus 95% rudara, povećaće se kapacitet bitkoin mreže za najmanje 210%, prema poslednjim istraživanjima Aleka Petrova iz Bitfly-a.

Prema studiji Whale Panda, koja sadrži Petrov istraživački rad, možemo pročitati: “Stvarna veličina bloka pod Segwit-om zavisi od vrste transakcija koje se uključuju u blok, međutim, 1,7MB je brojka koja je zasnovana na prosečnom profilu transakcije iz januara 2015. godine. U vreme pisanja studije (novembar 2016.) bila bi oko 2,1MB.”

Lightning i Tumblebit će, takođe, uticati na veličinu Bitkoin mreže, ali suprotnom metodologijom od Segwit-a. Umesto povećanja kapaciteta bitkoin blokova, Lightning omogućava poravnanje mikroplaćanja.

Tumblebit će obezbediti anonimnost bitkoin korisnicima, nudeći finansijsku slobodu i privatnost.

Aktiviranje ova tri važna rešenja za skalabilnost i privatnost će odigrati ključnu ulogu u povećanju vrednosti Bitkoina kako mreža postaje sve više efikasnija i anonimnija.

Usvajanje bitkoinovog ETF-a

Bitkoin ETF je važan proizvod koji bi mogao da dovede bitkoin do opšteg prihvatanja. Investitori i kupci na berzi će moći da kupe i imaju u svom vlasništvu bitkoin putem berzi i propisanih platformi.

Trenutno, dva Bitkoin ETF-a prolaze kroz proces odobravanja u SEC-u (Komisija za hartije od vrednosti). Vinklevos blizanci su se udružili sa ‘State Street-om’, multimilijarderskom firmom za reviziju i finansijske usluge, kako bi pomogli SEC-u da prizna legitimnost njihovog ETF.

Sve do septembra i namernog odlaganja od strane SEC-a, izgledalo je da SolidX dobro napreduje u procesu priznavanja njegovog ETF-a. Za razliku od ETF-a Vinklevos blizanaca, SolidX obezbeđuje osiguranje svojim investitorima.

Kada ova dva Bitkoin ETF-a budu odobrena od strane SEC-a, to bi dovelo do opšteg usvajanja i prihvatanja investicija od tradicionalnih investicionih firmi, kao i od visokoprofilnih trgovaca.

Finansijska kriza i ekonomska nestabilnost

Globalni finansijski pad i ekonomska nestabilnost će takođe dovesti do skoka cene Bitkoina. Ako lokalne i državne vlasti nastave da nameću stroge kontrole kapitala i nepraktične finansijske propise, više pojedinaca i preduzeća će tražiti alternativu poput Bitkoina.

Uz veliku likvidnost i lakoću transporta, Bitkoin će privući širok krug korisnika, posebno ljude koji žive u Kini i Venecueli gde su propisi jako strogi.