Na večeri povodom 80-ogodišnjice United Overseas Bank (UOB) premijer Singapura, Li Hsien Long je izjavio da će Bitkoin i Blockchain tehnologija promeniti bankarstvo. Singapur je značajan finansijski centar u Aziji, tako da ova Longova izjava sugeriše na svetlu budućnost decentralizovane tehnologije u ovoj zemlji.

Singapurske banke moraju držati korak sa razvojem blockchain-a

Longov desetominutni govor je zaključen rečima podrške za blockchain aplikacije u okviru bankarstva:

“Tehnologija se razvija veoma brzo. Pojavljuju se novi poslovni modeli koji prete da zamene tradicionalne bankarske sisteme. Sve više ljudi vrši plaćanja preko svojih pametnih telefona, mogu da plaćaju porez, kupuju bioskopske karte, kupuju online, vrše transfer novca...i sve to preko pametnih telefona. Postoje druge tehnologije, kao blockchain, koji se koristi za bitkoin, koji se takođe može koristiti za razne namene. (...) Naše banke moraju da drže korak sa razvojem tih tehnologija.“

Vlada Singapura blago menja stav prema kriptovalutama

Prethodno, Vlada Singapura nije prepoznavala kriptovalute kao nešto što vredi. Dana 21. februara 2014. godine, MAS (Monetary Authority of Singapore) je objavio odgovor na poslaničko pitanje vezano za kriptovalute:

“MAS trenutno ne reguliše bitkoine. Oni nisu zakonsko sredstvo plaćanja kao novac izdat od strane MAS-a“, rekao je Tarman Šanmugaratnam, zamenik premijera i ministar nadležan za MAS.

Dodao je:  “Ali, bitkoini nisu bez rizika. MAS je izdao upozorenje potrošačima kako bi ukazao na ove rizike. Za razliku od zakonskog sredstva plaćanja, kao što je Singapurski dolar, koji izdaje Vlada, ne postoji zakonska obaveza za pojedince ili biznise da prihvataju virtuelne valute. Virtuelne valute, kao bitkoin, nisu podržane od strane prepoznatljive organizacije. Kao rezultat, ukoliko virtuelna valuta prestane da postoji, korisnici neće moći da dobiju refundaciju svojih sredstava.“

Iako bitkoin i druge virtuelne valute još uvek nisu prepoznate kao zakonsko sredstvo plaćanja, pozicija Vlade Singapura se jasno promenila u korist blockchain tehnologije za samo 10 meseci.