Turski predsednik Redžep Tajp Erdogan naložio je da vlada treba da završi testiranje digitalne valute nacionalne centralne banke (CBDC) 2020. godine. Nacionalnu digitalnu liru na bazi blokčeina u zemlji planira da emituje centralna banka u skladu sa Godišnjim predsedničkim programom za 2020. godinu, Cointelegraph na turskom je izvestio 5. novembra.

Pilot program „instant plaćanja“ digitalnom lirom trebalo bi da bude gotov do kraja 2020. godine

Objavljen 3. novembra, predsednički program precizira da bi prva ispitivanja digitalne lire trebalo da budu sprovedena i finalizirana do kraja 2020. godine, navodi se u dokumentu koji je 4. novembra objavila turska zvanična nacionalna publikacija Resmi Gazete.

U okviru pilot projekata, vlada navodno planira da razvije softversku platformu za trenutna plaćanja zasnovana na digitalnoj liri. Pored centralne banke, u projekat će biti uključena i nacionalna agencija za tehnološke inovacije - Savet za naučno-tehnološka istraživanja Turske, takođe poznat kao TUBITAK.

Kako je izvestio Cointelegraph na turskom, pokretanje digitalne lire deo je cilja zemlje da ojača lokalnu ekonomiju. Dokument glasi:

"Glavni cilj je uspostaviti finansijski sektor s jakom institucionalnom strukturom koja može odgovoriti na potrebe finansiranja realnog sektora po niskim troškovima, ponuditi različite finansijske instrumente širokoj bazi investitora putem pouzdanih institucija i podržati cilj Istanbula da postane atraktivan globalni finansijski centar."

Usvajanje u Turskoj raste 

Uključivanje digitalne lire u Godišnji predsednički program Turske za 2020. godinu sledi prethodnim planovima koje je država zacrtala u ekonomskom planu zemlje 2019.-2023., objavljenim u julu 2019. Pored CBDC-a, vlada je zainteresovana za primenu tehnologije blokčeina za prevoz i carine, kao i javne usluge i administraciju.

U septembru, turska vlada najavila je planove za uspostavljanje nacionalne blokčein infrastrukture za raspoređivanje tehnologije distribuiranog registra u javnoj administraciji.

Kako je objavljeno 1. novembra, Čangpeng Žao, generalni direktor kripto berze Binance, biće govornik na Samitu tržišta kapitala Turske 2019. u Istanbulu od 19. do 20. novembra 2019. godine.