Predsednik Venecuele Nikolas Maduro izdao je naređenje centralnoj banci da prihvati nacionalnu kriptovalutu petro (PTR) u svim svojim ograncima, objavilo je Ministarstvo finansija zemlje 4 jula.

Prema tvitu, Maduro je izdao "ekspresnu naredbu za omogućavanje trgovanja u svim ograncima Banke Venecuele". Objava je došla tokom događaja koji je obeležio desetu godišnjicu nacionalizacije ove banke.

Maduro je 19. juna objavio da je 924 miliona bolivara (preko 92,5 miliona dolara) dodeljeno digitalnoj banci omladine i studenata kako bi otvorili milion naloga za petro novčanik za mlade u zemlji. Hoze Angel Alvarez, predsednik Nacionalne kripto asocijacije u zemlji, prokomentarisao je za CNN:

"To je smela i korektna odluka da se krene ka hibridnoj ekonomiji gde se fiducijarna valuta zemlje takmiči licem u lice sa kriptovalutom."

Kako je u januaru objavio Cointelegraph, Venecuela je imala problem sa sankcijama SAD-a, uključujući i one koje se odnose na transakcije u nacionalnoj digitalnoj valuti, petro. U martu je predsednik Tramp zabranio američkim građanima da kupuju petro.

U maju su se pojavile vesti da Venecuela razmatra sklapanje međusobnih trgovinskih poravnanja s Rusijom koristeći rublju.