Predsednik Brazila, Žair Bolsonaro, izjavio je da ne zna šta je bitkoin (BTC), i podržao suspenziju projekta za kreiranje kriptovalute za tamošnje domoroce, izvestio je 4. juna Cointelegraph Brazil.

Bolsonaro je podržao ministra za žene, porodicu i ljudska prava, Damares Alvesa u okončanju projekta vrednog 44,9 miliona brazilskih reala (11,5 miliona dolara) između Nacionalne indijanske fondacije (FUNAI) i Federalnog univerziteta Fluminense (UFF), koji je promovisao stvaranje kriptovalute za domoroce. Bolsonaro je dao svoje komentare tokom intervjua u SBT emisiji 4. juna.

Nakon što je rekao da je ministar postupio ispravno u blokiranju projekta koji je "imao za cilj da nauči Indijance da koriste bitkoin", predsednika je jedan od učesnika emisije pitao da li zna šta je bitkoin. Bolsonaro je odgovorio kratko:

"Ne znam šta je bitkoin."

Ubrzo nakon govora, Bolsonaro je ispravio svoju izjavu i rekao da je bitkoin "virtuelna valuta". Projekat koji nude FUNAI i UFF navodno neće dobiti finansiranje i podršku niti integrisati bitkoin.

Tokom svoje karijere, Bolsonaro je izneo nekoliko kontroverznih izjava u vezi sa domorodačkim stanovništvom u Brazilu, i obećao da će vratiti zaštitu na njihove zemlje.

Kao što je ranije objavljeno, vlada je suspendovala kripto projekt početkom januara tvrdeći da je ugovor izdat nepropisno i da nema tehničku analizu, kao što je detaljan opis projekta. Ugovor je potpisan direktno između FUNAI-a i UFF-a, umesto putem pravnog postupka nadmetanja. Štaviše, vlada je rekla da je ugovor bio odobren prebrzo i da je podrazumevao znatne troškove.

Krajem maja, predsednik Predstavničkog doma Brazila, zamenik Rodrigo Maja, naložio je osnivanje komisije za razmatranje kripto regulative u zemlji. Komisija će se sastojati od 34 člana u skladu sa Poslovnikom o radu Doma.