Predsednik i izvršni direktor banke Federalnih rezervi Atlante Rafael Bostik nedavno je zauzeo negativan stav prema investicijama u kriptovalute na godišnjem sastanku Hope Global Forums-a, pozivajući američku javnost da izbegava digitalne valute, izveštava Blumberg, 27. marta.

Na sastanku koji se smatra "najvećim skupom lidera u svetu radi osnaživanja siromašnih i nedovoljno održivih zajednica", Bostik je izrazio kritike o tržištima kriptovaluta, tvrdeći da digitalne valute nisu čak ni valute.

"Ne radite to… To su spekulativna tržišta. One nisu valuta. Ako imate novac koji vam je zaista potreban, ne stavljajte ga na ova tržišta", istakao je Bostik.

U martu 2017. godine, Bostik, službenik za razvoj stambenog prostora tokom Obamine administracije i profesor na Univerzitetu u Južnoj Kaliforniji, proglašen je za predsednika Federalnih rezervi Atlante. Bostik je 2017. godine uključen u The Bloomberg 50.

Bostik nije sam među liderima Federalnih rezervi koji su skeptični u vezi kriptovaluta kao što je bitkoin. U januaru je predsednik banke Federalnih rezervi Čikaga Čarls Evans tvrdio da bitkoin nije "poput novca", a investitori u bitkoin "plivaju sa svim ajkulama na svetu zbog sve anonimnosti".

Predsednik Nil Kaškari iz banke Federalnih rezervi Mineapolisa izjavio je u decembru:

"Gledam na to kao Beanie Babies igračke. Ako im cena skače 1.000 puta, ili po 10.000 dolara, šta bismo mislili o Beanie Babies igračkama po takvim cenama?"

Služba unutrašnjih prihoda SAD-a (IRS) smatra da kriptovalute predstavljaju imovinu i kao takve podležu federalnim porezima. IRS je nedavno podsetila javnost da prijavljuju bilo kakvu zaradu u digitalnoj valuti, da ne bi došli u sukob sa saveznim poreskim zakonima.


 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić