BlockPay je prvi uveo trgovinski sistem bez provizije za prihvatanje kriptovaluta, uključujući i Dash.

BlockPay je PoS (point-of-sale) sistem koji prihvata široku paletu kriptovaluta bez provizije, kao i tradicionalne debitne i kreditne kartice. Među njima i Dash, kriptovaluta koja stavlja akcenat na svakodnevnu upotrebu.

Trenutno se Dash nalazi na sedmom mestu među kriptovalutama iz perspektive tržišne kapitalizacije, ali je verovatno na drugom mestu, iza Bitkoina, u pogledu korišćenja kao sredstvo plaćanja, dok se druge kriptovalute poput Ethereum-a, Steem-a i Ethereum Classic-a ne koriste kao sredstva plaćanja.

Litecoin, jedan od glavnih konkurenata Bitkoina bio je ponosan na svoju listu trgovaca, ali pošto se sve manje koristi, mnogi od tih trgovaca su prestali da ga koriste kao sredstvo plaćanja.

Kupite veliko pivo sa Dash-om

Jednostavnost upotrebe je ključ za usvajanje kriptovalute, a usvajanje je najbolji način da se osigura dugoročna održivost. Dash je već prihvaćen kod preko 60 trgovaca širom sveta. Može se lako konvertovati u Bitkoin preko ShapeShift-a (posebno lako preko Coinomi wallet-a, npr.) po potrebi.

Funkcije kao što je InstantX, transakcija bez provizije,(kao što je testirano na Dash N’Drink automatima) čini kriptovalute praktične za svakodnevnu upotrebu. Dodavanje PoS sistema koji ne samo da prihvata Dash, već i Bitcoin, obećava ubrzano svetsko prihvatanje Dash-a.

Evan Dufild, osnivač Dash-a, napominje kako kriptovalute i tehnologija koja ih podržava rastu:

“Mi smo veoma srećni da vidimo kako naš ekosistem raste prirodno i integriše veoma važnu funkcionalnost kao što je PoS sistem. Ovo će olakšati evolution-korisnicima da potroše svoj Dash (kao i mnoge druge valute) na lokacijama širom sveta.”

U praksi, moguće je kupiti veliko pivo uz pomoć Dash-a, što smo već demonstrirali na festivalu piva u Minhenu.

Još jedan korak ka ozbiljnijoj valutnoj konkurenciji

Dodavanje snažnog PoS sistema koji ne forsira “Bitkoin ili ništa” pristup praktičnoj primeni kriptovaluta je još jedan korak ka stvaranju prave konkurencije u svetu kriptovaluta.

Nekoliko kriptovaluta pored Dash-a su postale prihvaćene među trgovcima. Scotcoin, škotska kriptovaluta, koju prihvata na desetine trgovaca, uključujući i poznatu “vopi popi za koin”.

Kriptovaluta Gulden, koju prihvata 55 trgovaca širom sveta, koristi Nocks, aplikaciju koja neprimetno pretvara Guleden u Bitkoin prilikom transakcija, dajući iluziju da korisnik plaća Guldenom.

U međuvremenu bitkoin blokovi su postali puni, odlažući transakcije za koje je bila neophodna bar jedna potvrda pre procesuiranja.

Sve veća ponuda alternativnih opcija (altkoina) je stvorila dodatni pritisak na bitkoin zajednicu da reši pitanje veličine bloka ili da izgubi bitku sa konkurentnim kriptovalutama.