Istraživanje sa Univerziteta u Prinstonu je pokazalo kako se bitkoin transakcije onlajn trgovaca koji prihvataju digitalne valutu kao način plaćanja lako mogu povezati sa korisničkim kolačićima (cookies) i time poništavaju navodnu anonimnu prirodu bitkoina.

Iznenađujuće lako

Nakon hvalospeva o tome kako su (kriptovalute) privatne i anonimne, kao hladan tuš stigao je rad naučnika sa Univerziteta u Prinstonu koji pokazuje kako uz pomoć kolačića možemo da pratimo korisnike tokom njihovih kupovina.

Istraživači sa Prinstona su u svom radu pokazali koliko je jednostavno povezati kolačiće sa kriptovalutnim transakcijama.

Mane posrednika

Posrednik u procesu je strana koja propušta te informacije koje mogu da otkriju identitet korisnika. Mala količina informacija je potrebna da bi potrošač bitkoina bio povezan sa određenom kupovinom.

Istraživanje je pokazalo da od 130 onlajn trgovaca koji prihvataju bitkoin, njih 53 odaje informacije o uplati trećim licima. Stranice za kupovinu su prvenstveno krive za širenje ovih informacija.  

Mnoga od ovih curenja informacija su namerna, kao što su reklame i analitika.

Ne samo identitet

Istraživanje je pokazalo da propuštanje informacija može neposredno da otkrije određenu transakciju na blokčeinu desetini tragača.

Od 130 sajtova koji su ispitivani u istraživanju, njih 107 je propuštalo neku vrstu informacija o transakciji; 31 sajt je dozvolio skriptu koja može da pristupili korisničkim bitkoin adresama; 104 je podelilo informacije o ceni koja nije izražena u BTC-u i 30 je podelilo informacije o ceni transakcije u BTC.