Pripejd debitne kartice će dobiti još oštrije propise koje predlaže Zavod za finansijsku zaštitu potrošača za oktobar 2017.

Prema Loren Sanders, saradnice direktora Zavoda za pravnu zaštitu potrošača, standardi regulacije za pripejd platne kartice će se podudarati sa regulacijom bankovnih računa i kreditnih kartica izdatih od banke u pogledu kompenzacije u slucaju gubitka, visine provizija kao i provizija za dozvoljeni minus. Sanders najavljuje:

“Stroge regulative su pripejd kartice stavile u prvi plan, uz zaštitu koja je u mnogo čemu jača od onih za tradicionalne bankovne račune.”

Nove odredbe će nametnuti:

  1. Velike provizije za dozvoljeni minus na pripejd debitnim karticama

  2. Uslov za provajdere debitnih kartica koji nudi zaštitu odgovornosti u liniji sa bankovnim računima i kreditnim karticama

  3. Dodatne polise koje bi ograničavale efikasno korišćenje pripejd platnih kartica

Pripejd debitne kartice su postale više popularne zbog porasta broja korisnika koji nisu bili podobni da otvore bankovni računi i dobiju kreditnu karticu.

Većina emitenata kreditnih kartica zahteva određeni iznos minimalne zarade u zamenu za kreditnu liniju, kako bi se osigurali da će njihovi klijenti biti u stanju da vraćaju odobrene transakcije.

Međutim, zbog teškoća u odobravanju kreditnih kartica, mnogi zaposleni sa nižim primanjima više vole da koriste pripejd debitne kartice koje se prodaju širom SAD.

Propisi Zavoda za pravnu zaštitu potrošača će poricati samo dve prednosti korišćenja pripejd debitnih kartica, a to su: prekoračenje dozvoljenog minusa i strogu kontrolu korisničkih sredstava.

Ako emitenti debitnih kartica počnu da naplaćuju 35 dolara naknade za prekoračenje dozvoljenog minusa milionima pripejd korisnika debitnih kartica, to bi dovelo do ogromnog iznosa naknada koje su prethodno bile nezamislive.

“Istraživanje pokazuje da mnogi potrošači prelaze na pripejd kartice da bi kontrolisali potrošnju i kako bi se izbegli nedozvoljeni minus,” kaže Nik Burk, direktor za finansijske usluge Pew Charitable Trusts-a.

Ozlojeđenost emitenata bankovnih kartica i korisnika je dovelo do podnošenja javnog pisma u kojem se navodi da je većina banaka i emitenata kartica protiv novih skupih propisa koji su na štetu svih njih.

“Pripejd računi su vredan proizvod koji koristi veliki broj različitih organizacija za širok spektar plaćanja. Pripejd kartice se koriste od strane nebankovnih korisnika za posebne namene, kao što su putovanja i doznake, odnosno ekonomična i pogodna zamena za tradicionalni bankovni račun,” kaže se u delu pisma.

“Iako postoji mnogo toga sa čime bi se složili, NBPCA (The Network Branded Prepaid Card Association) ima problema sa nekoliko političkih stavova koje je Biro naveo u ‘Predloženom pravilu’,” istakao je NBPCA.

Alternativno rešenje: Bitkoin debitne kartice

Pripejd bitkoin debitne kartice kao što su Bitpay Bitcoin VISA debitna kartica nude potpuno iste usluge kao normalne pripejd kartice bez naknade prekoračenja i subjektivnih propisa. Korisnici mogu jednostavno da dopune svoje debitne kartice koristeći bitkoin i iskoriste karticu dok stanje ne dostigne nulu.

Što je još važnije, korisnici mogu da prate stanje na mobilnim aplikacijama, koje nude potrošačima dovoljno kontrole nad svojim sredstvima koje propisi negiraju.