Regionalna avio kompanija Surf Air je počela da prihvata kriptovalute bitkoin i itirijum kao sredstvo plaćanja za svoje mesečne članarine i čarter usluge. Prema planu, privatna avio kompanija će omogućiti svojim korisnicima da plate kartu koristeći virtuelnu valutu putem mobilne aplikacije.

Prema rečima predsednika i izvršnog direktora aviokompanije Sudin Shahanija, nove tehnologije poput bitkoina i itirijuma dopunjuju svoju viziju promene načina na koji korisnici kupuju i pristupaju avio letovima.

“Surf Air je sagrađen na ideji o promeni načina na koji korisnici kupuju i pristupaju avio putovanjima, tako da ima smisla da budemo pioniri u načina plaćanja uz pomoć bitkoina i itirijuma. Isto tako, korisnici bitkoina su izuzetno motivisana zajednica korisnika. Stavranjem vezivnog tkiva između ovih budućih poslovnih modela, verujem da formiramo budućnost za prvu potrošačku grupu sa ovim iskustvom.”

Dodatne informacije o novoj strategiji Surf Air-a

Prema novoj šemi, Surf Air svojim članovima omogućuje plaćanje mesečne karte letenja za neograničen broj letova. Putnici registrovani u službi su već prethodno provereni od strane vlade, tako da oni ne moraju da prolaze kroz bezbednosne provere.

Regionalni prevoznik je u partnerstvu sa trgoviskom platformom Coinbase implementirao novu šemu koja obrađuje stranicu plaćanja.

Avio industrija prihvata kriptovalute

Igrači u avio industriji, posebno regionalni i manje kompanije, imaju pozitivan pristup prema virtuelnim valutama.

Pre Surf Air-a, nekoliko regionalnih aviokompanija već su prihvatile bitkoin kao vid plaćanja. Druge kompanije su takođe istražile i druge moguće primene blokčein tehnologije, uključujući i distribuciju karata i praćenje održavanja.


 

Pripremi: Nenad Ćurčić